Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Elektronikus számlázás kisokos…
Tippek - 2018.12.21. - 2 p. olvasás

Elektronikus számlázás kisokos – 10 gyakori kérdés, 10 hasznos válasz - 1. rész

Szeretnél elektronikus számlára váltani, de még teljesen új vagy a témában? Jó lenne gyorsan, kényelmesen és költséghatékonyan letudni a fárasztó papírmunkát, de előtte azért tájékozódnál egy kicsit? Itt a lehetőség, ugyanis ebben a listában megtalálod az elektronikus számlázással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és a válaszokat legsürgősebb kérdéseidre. Néhány perc, és meglátod, hogy az e-számlázás sokkal könnyebb és átláthatóbb, mint azt gondoltad volna.

E-számlázás Billingóval

1. Mi is pontosan az e-számla?

Az e-számla elektronikus formában kerül kiállításra és befogadásra. A számlaadatokat (az adott ország által elfogadott) elektronikus jelek formájában tartalmazza. Ezen felül a magyar áfa-törvény értelmében az elektronikus bizonylatnak biztosítania kell a számla:

  • eredetének hitelességét (egyértelműen azonosítható a kibocsátó),
  • adattartalmának sértetlenségét (a számlaadatokon semmiféle módosítás nem hajtható végre utólag),
  • olvashatóságát.

A hitelesség biztosításáról, a hagyományos, papír alapú számláktól való eltérésről és egyéb fontos jogszabályi tudnivalókról korábbi cikkünkben olvashatsz részletesen »

2. Minden programmal állíthatok ki e-számlát?

Nem, hiszen számos program egyáltalán nem is tartalmazza az elektronikus számlázás funkciót. Igen gyakori tévhit, hogy minden számlázó programmal kiállított bizonylat e-számlának minősül, viszont ahogyan ez a fentiekből is látszik, nem igaz. Váltás előtt mindenképpen ellenőrizd, hogy a szoftverrel van-e lehetőség elektronikus számlák küldésére, vagy csupán nyomtatni tudod vele a kiállított példányokat.

3. Kell különleges engedély az elektronikus számlák küldéséhez?

A vállalkozás működéséhez előírt engedélyeken kívül nem lesz másra szükség, hiszen az elektronikus számlák bevezetését a törvények nem kötik hatósági engedélyhez.

Az arra alkalmas program beszerzése után Te magad döntöd el, hogy mely vásárlók számára állítasz ki e-számlákat, vagy hagyományos, papír alapú bizonylatokat.

4. Tévhit vagy valóság - melyek a leggyakoribb tévedések az e-számlákkal kapcsolatban?

Drága, bonyolult, speciális szerződés szükséges a tárolás miatt - csak néhány olyan téma, amellyel kapcsolatban rengeteg rémhír terjeng. Aggodalomra azonban nincs okod, hiszen ezek többsége inkább csak tévhit, vagy félinformáció. Most összegyűjtöttük Neked a leggyakoribb tévedéseket az e-számlákkal kapcsolatban »

5. Tényleg drága az e-számlázás?

Ahány program, annyiféle díjszabás, így nem lehet kijelenteni, hogy az e-számlázás olcsó vagy drága lenne. Ez jórészt rajtad is múlik! Akad számos olyan szolgáltató, ahol például külön modulban tudod csak megvásárolni a funkciót, vagy kizárólag a legdrágább csomagban kapod meg az e-számlázás lehetőségét. Találni viszont sokkal olcsóbb megoldásokat is, a Billingónál például 500 ingyenes e-számlát (és a hitelesítéséhet szükséges időbélyeget) adunk havonta »

Folytatjuk!

Maradt még néhány kérdésed az e-számlákról? Nem hagyunk válaszok nélkül, hiszen cikkünk következő részében 5 újabb kérdést válaszolunk meg az elektronikus számlákkal kapcsolatban. Megnézzük hatásukat a napi folyamatokra.

Addig is fedezd fel a szuper kényelmes és villámgyors e-számlázás élményét, Billingózz egy hónapig ingyen, bármiféle kötelezettség nélkül »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top