Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Hogyan befolyásolja a tevékeny…
Tippek - 2020.05.20. - 3 p. olvasás

Hogyan befolyásolja a tevékenység szüneteltetése az alanyi adómentes értékhatárát

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

A járványveszéllyel összefüggő korlátozások miatt sok egyéni vállalkozó úgy döntött, hogy szünetelteti tevékenységét. Körükben felmerülhet az a kérdés, hogy a tevékenység szüneteltetése befolyásolja-e az alanyi adómentes értékhatárát. Bonácz Zsolt adószakértő cikke.

Hogyan befolyásolja a tevékenység szüneteltetése az alanyi adómentes értékhatárát

Egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése és az alanyi adómentes étrékhatár

A korlátozások lazításának következtében vélhetően az egyéni vállalkozók egy része ismét végezni kívánja tevékenységét. E körbe tartozó egyéni vállalkozó jelentős része alanyi adómentes státusú. Körükben felmerülhet az a kérdés, hogy a tevékenység szüneteltetése befolyásolja-e az alanyi adómentes értékhatárát. 

Az alanyi adómentesség naptári évre választható.  Az alanyi adómentességről év közben nem lehet „lemondani”. 

A naptári év közben az alanyi adómentesség két miatt szűnhet meg:

  • a) az egyéni vállalkozó megszűnik;
  • b) az alanyi adómentesség értékhatára átlépésre került.

A tevékenység szüneteltetése nem jelent megszűnést. Az alanyi adómentesség nem szűnik meg a tevékenység szüneteltetése miatt. Emiatt a szüneteltetés időszakában is fennmarad az alanyi adómentesség

Az alanyi adómentesség értékhatárát az Áfa tv. naptári évre határozza meg. Ennek összege 12 millió forint.

Nincs olyan törvényi rendelkezés, amely szerint az éves értékhatárt arányosítani kell, ha a naptári év folyamán az egyéni vállalkozó szüneteltette tevékenységét. Ilyen szabály korábban sem volt érvényben.
Ilyen értelmű jogértelmezés egyébként is betarthatatlan lenne.
Ugyanis az egyéni vállalkozónak már a tevékenység megkezdésekor, vagy a naptári év első napján tudnia kell a rá vonatkozó értékhatárt. 

Ha ezt nem tudná, akkor azt sem állapíthatná meg, hogy azt mikor lépi át.
A szüneteltetés időszaka a tevékenység megkezdésekor, vagy a naptári év első napján még nem ismert. Emiatt az éves értékhatár arányosítását sem lehet elvégezni.  

Nézzünk egy példát!

Kiss Béla egyéni vállalkozó 2018-ban kezdte meg tevékenységét. Bejelentkezéskor alanyi adómentességet választott, s ezt 2019-re is fenntartotta. Kiss Béla 2020. március 10-től szünetelteti tevékenységét. 2020. május 20-tól ismét megkezdi tevékenységét. 

Az alanyi adómentesség rá vonatkozó értékhatára 2020-ban 12 millió Ft, függetlenül attól, hogy szüneteltette tevékenységét. A naptári évre vonatkozó értékhatár amiatt irányadó, mert Kiss Béla nem 2020-ban kezdte meg tevékenységét. Ennek következtében a naptári évre vonatkozó értékhatár irányadó.

Kiss Béla 2020. március 10-től 2020. május 19-ig tartó időszakban nem működött. Ettől függetlenül az alanyi adómentesség értékhatára a naptári évre meghatározott összeghatár (12 millió Ft).

Tegyük fel, hogy Kiss Béla által teljesített – az értékhatárba beszámító – ügyletek göngyölített ellenértéke nem haladja meg a 12 millió forintot. Ekkor alanyi adómentes státusa 2020-ban fennmarad.

Tegyük fel, hogy az egyéni vállalkozó év közben kezdi meg tevékenységét és azt még ebben az évben szünetelteti is.

Ekkor a tevékenység évközi megkezdése miatt felső értékhatárnak az időarányosan számított értékhatárt kell tekinteni.

Az értékhatárt nem befolyásolják a következő körülmények:

  • a) a szüneteltetés az év hátralevő időszakában fennmarad, vagy
  • b) az év folyamán sor kerül a jogutód nélküli megszűnésre.

Példa

Kiss Béla 2020. január 10-én kezdte meg tevékenységét. Tevékenységét 2020. március 20-tól szüneteltette. Az alanyi adómentesség értékhatárát 2020-ban arányosítással kell meghatározni. A 2020-ra vonatkozó időarányos értékhatár 11 704 908 Ft (12 000 000 Ft/366 nap  357 nap). Az értékhatárt az nem befolyásolja, hogy Kiss Béla 2020-ban tevékenységét szüneteltette.

Tegyük fel, hogy Kiss Béla által teljesített – az értékhatárba beszámító – ügyletek göngyölített ellenértéke nem haladja meg a 11 704 908 Ft-ot. Ekkor alanyi adómentes státusa 2020-ban fennmarad. 

Tegyük fel, hogy Kiss Béla 2020 folyamán megszűnik. A megszűnés miatt az alanyi adómentesség értékhatára 2020-ra nem változik.
2020. január 10-től a megszűnés időpontjáig tartó időszakra az alanyi adómentesség értékhatára 11 704 908 Ft. 

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top