Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Így vedd rá a nemfizető ügyfel…
Tippek - 2016.08.26. - 3 p. olvasás

Így vedd rá a nemfizető ügyfelet, hogy fizessen

A magyar vállalkozók két csoportba oszthatók: akiknek már tartoztak és akiknek tartozni fognak. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtudatosabb ügyfélválasztásnál is adódhat olyan eset, amikor az ügyfél nem tud vagy nem akar fizetni. Még könnyebben becsúszik ilyen probléma, ha a vevőket nem is ismerjük korábbról.

Mit tehetsz a befizetés késése esetén?

Korábban megnéztük, hogyan minimalizálhatod a nemfizető vevőket és mit tehetsz, hogy gyorsabban kifizessék a számládat. Most arra adunk néhány tippet, hogy mit tehetsz, ha a már kiállított számlád ellenértéke nem akar beérkezni.

Így vedd rá a nemfizető ügyfelet, hogy fizessen

A legjobb, leginkább tőkeerős ügyféllel is előfordulhat, hogy átmeneti pénzzavarba kerül. Magánéleti problémák miatt nem tud az üzletre koncentrálni vagy éppen elfeledkezett arról, hogy fizetni kell, ezért az első és legfontosabb lépés, hogy:

1. Derítsd ki, hogy pontosan mi áll a nemfizetés hátterében

Egy kedves hangvételű levélben emlékeztesd, hogy elvégezted a szerződés szerint a munkát. Ő már elfogadta és mivel nem kaptál visszajelzést, feltételezed, hogy minden rendben is van vele. Említsd meg, hogy a számlát is kiállítottad már és elküldted. A fizetési határideje azonban már lejárt, így legyen szíves utánanézni, hol akadhatott el az utalás. A biztonság kedvéért csatold újra a számlát, így ha el is kavarta, most biztosan meglesz neki.

Ez a módszer azért jó, mert ha az ügyfeled tényleg csak elfelejtette befizetni a számlát, akkor sem vagy tolakodó. Eközben úgy kommunikálhatsz, hogy te sem érzed kényelmetlenül magad.

2. Küldj fizetési emlékeztetőt

Ha a fenti módszer nem működik, akkor küldhetsz fizetési emlékeztetőt. Ebben említsd meg, hogy a pontosan mikor állítottad ki a számlát, miről állítottad ki a számlát és mikor járt le a fizetési határideje. Maradj ugyanúgy kedves, és biztosíts a megértésedről, hiszen mindannyian őrült, pörgős mindennapokat élünk.

Segíts neki a minél egyszerűbb utalásban, add meg a számlaszámot, a pontos összeget és határozz meg egy határidőt, amire legkésőbb várod az utalást. Ez ne legyen túl hosszú idő, max 8 nap. Azt is hozzáteheted, hogy amennyiben a megadott határidőig átutalja az összeget, eltekintesz a szokásos késedelmi kamattól. Végül köszönd meg az együttműködését.

Ez a módszer azért működik, mert megerősíti az ügyfélben az elvégzett munka értékét, hiszen nem hagyod elodázni a fizetést. Minél inkább telik az idő, az ügyfél annál inkább elfelejti az elvégzett munka értékét. Ha emlékezteted az elégedettségére és segítséget adsz a fizetéshez, azzal felgyorsíthatod a folyamatokat.

Billingo tipp: Az előre megírt leveleket a Billingóba be is tudod időzíteni, így ha késik a fizetés a levelek automatikusan ki is mennek.

3. Bírd rá az együttműködésre

Bizony nem ritka, hogy egy vállalkozásnál átmeneti fizetési nehézségek támadnak. Ez kellemetlen neked és az ügyfélnek is. Ha bebizonyosodott, hogy ez áll a nemfizetés hátterében, és szeretnéd minél előbb megkapni a pénzedet, jó, ha egy picit rugalmas tudsz lenni.

Egy nagyobb összeget mindig nehezebben fizetnek ki, és jellemzően mindig a nagyobb összegű utalások csúsznak többet. Biztosítsd az ügyfelet, hogy megérted a helyzetét, ezért nyitott vagy arra, hogy a számlát több részletre elosztva utalja át. Itt akár meg is határozhatod, hogy hány részletre gondoltál, viszont hagyd meg neki a lehetőséget, hogy megmondja, az egyes részleteket mikor tudja kifizetni. Ha ezt írásban is adja, pontos dátumokkal, valószínűleg tartani is tudja majd a saját maga által meghatározott határidőket. Ez a módszer azért jó, mert amellett, hogy emlékezteted az elvégzett szolgáltatás elvégzéséről, az együttműködésedről és rugalmasságodról is biztosítod. Neked is jobb így, hisz ahelyett, hogy egyáltalán nem kapod meg a pénzedet, még az is jobb, ha részletekben érkezik meg.

4. Végső megoldás az ügyvédi felszólítás

A fenti módszerek nem működnek, akkor nincs más hátra, mint ügyvéd által írt felszólítás. Egy utolsó próbálkozást tehetsz még, amelyben figyelmezteted a lejárt tartozásra. Add meg pontosan a számla adatait, a fizetendő összeget és az utaláshoz szükséges információkat. Majd határozottan jelentsd ki, hogy amennyiben az utalás 8 napon belül nem érkezik meg, ügyvég által írt felszólítást fogsz küldeni. Kérd, hogy mindenképpen reagáljon a leveledre.

Sajnos van, akiknél már csak ez a módszer működik és csak fenyegetést hallva hajlandóak fizetni. Viszont ha már idáig jutsz, akkor légy következetes és a következő lépés valóban az ügyvédi felszólítás legyen.

Kerültél már te is hasonló helyzetbe? Hogyan sikerült megoldanod?

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
Tudástár fejlesztés vállalkozás online számlázás Törvény NAV hasznos tippek új funkció e-számla online számlaadat szolgáltatás webáruház nav-bekötés könyvelés adózás KATA adatszolgáltatás kéziszámla marketing bejelentési kötelezettség számlasablon biztonság felhő digitális archiválás kata 2020 e-kereskedelem számlatömb katás vállalkozás adatszolgáltatási kötelezettség tévhitek kata adózás ügyfélszolgálat kata adatszolgáltatás pénztárgép startup billingo áfa számlázó program váltás online számlázó nav online számla regisztráció fenntarthatóság e-számlázás támogatás Bonácz Zsolt katás vállalkozás adatszolgáltatása kata bejelentés online számla regisztráció online számla és billingo összekötés nav online számla fintech számla felelősségvállalás Webshippy webáruház logisztika díjak elismerés GDPR katás számlázás egyéni vállalkozás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése banki összekötés összekötés Díjbekérő Proforma Számla kiállítása külföldre Külföldi számla kötelező tartalmi elemei Billingo előfizetés Ingyenes Billingo Online pénztárgép interjú e-számlák NAV bekötés ingyen hónapok Billingo ajánlói rendszer Billingo kupon Kedvezmény a számlán bevételi bizonylat online fizetés forbes flow opten minősítés szakértő fullfillment integráció erste PowerBill by Billingo cégjog Farkas Dezső Marketing Gyémánt Díj marketing diamond awards Az Év Honlapja előlegszámla előlegszámla készítése blog adó Instagram