KATA külföldre számlázás: hasznos tippek kisadózóknak

Adózás, NAV 2022.03.28. - 9 p. olvasás

A kata az egyik legnépszerűbb adózási forma annak ellenére, hogy 2021-től komoly szigorítások léptek életbe, melyek jelentősen megnyirbálták azok körét, akiknek megéri katázni. A szolgáltató szektorban például a marketing szakemberek, újságírók, színészek, programozók azonban még mindig előszeretettel választják a kisadózást és az sem ritka, hogy akár külföldi cégnek kell számlázniuk. Cikkünkben most azt fogjuk körbejárni, hogy mikre kell odafigyelni, ha katásként külföldi cég a megbízónk.

A kata népszerűsége kétségtelenül abban rejlik, hogy egy átalányadóról van szó, azaz a kisadózó havi fix összegű adóval a vállalkozásból származó összes jövedelmét leadózza. A kata feltételei tehét nagyon kecsegtetőek, egyedül iparűzési adót kell fizetnie pluszban, valamint az éves kamarai hozzájárulást. Attól függően, hogy mellék- vagy főállásban katázunk-e, vagy emelt kata befizetést választottunk, 25.000, 50.000 vagy 75.000 forint adót kell elutalni a kata fizetési határidőig, azaz minden hónap 12-éig.

A kata adózásról itt írtunk részletesebben >>

A katás számlázás kapcsán fontos tudni, hogy a számlákon minden esetben fel kell tüntetni a ‘Kisadózó’ kifejezést, hiszen ennek elmulasztása jelentős összegű bírságot vonhat maga után.

De most lássuk, hogy mikre kell odafigyelnünk akkor, ha külföldi megbízónknak szeretnénk számlázni.

Külföldi számlázás lehetősége katásként

Van-e lehetőség katásként a külföldi számlázásra? 

Ez a kérdés nagyon gyakran merül fel a katás egyéni vállalkozók körében és szerencsére a válasz az, hogy igen! A jogszabályok megengedik, hogy kisadózóként külföldre állítsunk ki bizonylatokat, ugyanakkor néhány dologra figyelni kell.

Mi a különbség aközött, ha az EU-ba vagy ha az EU-n kívülre számlázok?

Amennyiben az unión belül szeretnénk számlázni, szükség lesz közösségi adószámra. Ezt katásként a T101E nyomtatványon keresztül igényelheted, ha vállalkozásod alapításakor még nem tetted meg. Abban az esetben ugyanis, ha az Európai Unión belül állítunk ki bizonylatot, mind a megbízó, mind pedig a saját EU adószámunkat szerepeltetni kell a számlán.

Az unión belül kizárólag akkor mentesülsz a partner közösségi adószámának feltüntetése alól, ha nem rendelkezik vele, vannak ugyanis olyan országok, ahol bizonyos bevételhez kötik annak szükségességét.

Amennyiben az unión kívülre állítasz ki bizonylatot, szintén nem kell közösségi adószám.

Kell-e tartanom attól, hogy a külföldi számlázás miatt, hogy áfás leszek? 

Szerencsére nem, mivel ha külföldre számlázol, az az áfa hatályán kívüli szolgáltatásnak minősül. De mit is jelent ez, hogy ha például alanyi adómentes katás vagy? Azt, hogy a számlázott összeg nem kerül levonásra a 12 milliós AAM keretből.

Kata 12 millió felett

Tegyük fel, hogy egy harmadik országbeli, mondjuk kanadai cégnek állítasz ki bizonylatot 20 millió forint értékben. Ez az összeg túl van a 12 millió forintos kata kereten, a 40%-os különadót meg kell fizetni, ugyanakkor nem lépsz át az áfa körbe, hanem továbbra is alanyi adómentesként katázhatsz.

Van azonban kivétel és erre mindenképp érdemes odafigyelni! Abban az esetben, ha uniós megbízónak készítesz bizonylatot, akinek nincs közösségi adószáma - de kéne, hogy legyen - vagy magánszemély az illető, akkor úgy kell számlázni, mintha magyar vállalkozás részére állítanál ki számlát, vagyis ebben az esetben az összeg bele fog számítani az alanyi mentes keretbe.

Külföldi számlázás tudnivalói 

Szolgáltatás számlázása az Európai Unión belül vagy uniós cégnek

Ahogy azt már az előbb megbeszéltük, ebben az esetben számlázáskor fel kell tüntetned mind a saját, mint partnered közösségi adószámát.

A számlázás áfa nélkül történik abban az esetben is, ha alanyi mentes, illetve ha áfás vagy.

A bizonylaton minden esetben fel kell tüntetni, hogy “ÁFA területi hatályán kívüli”. Az áfát partnered a saját országában fizeti és vonja is le a saját adókulcsának megfelelően, vagyis fordított adózás valósul meg.

Közösségen belüli szolgáltatásnyújtás áfa

Kétféle bevallásra is kötelezett leszel: havonta be kell nyújtanod az A60-as összesítő nyilatkozatot, valamint áfa bevallásra is kötelezett leszel. Valójában ugyan nem kell áfát fizetned, azonban így tájékoztatod az adóhatóságot külföldi ügyletedről.

Szolgáltatás számlázása az Európai Unión belül magánszemélyeknek

Amennyiben itthon alanyi mentesen állítasz ki számlát magánszemélynek, akkor hasonlóan kell eljárnod az Unióban is. Az így szerzett bevételeid pedig beleszámítanak a kata és az AAM keretbe.

Nagyon fontos ismerni azonban azt a szabályt is, hogy 10.000 euro értékhatár feletti elektronikus szolgáltatás értékesítés esetén a vevő országa szerinti áfa kulccsal kell számlázni, és ez az adóbevétel az adott államot illeti meg, nem pedig Magyarországot. Erről negyedévente országonkénti lebontásban egy egységes rendszeren, az OSS-en keresztül kell bevallást benyújtani és egyösszegben, forintban kifizetni.

Mik számítanak elektronikus szolgáltatásnak?

  • weboldal üzemeltetés
  • tárhely szolgáltatás
  • adatbázis szolgáltatások
  • telekommunikációs szolgáltatások
  • távoktatás
  • szoftverek
  • zene, film, játék, kép szolgáltatások stb.

Szolgáltatás számlázása harmadik országba cégeknek

Nem eu-s országba történő szolgáltatás értékesítés esetén ugyanaz a helyzet, mint az eu-s cégek esetén, azaz, az áfa területi hatályon kívüli szolgáltatás számlázását kell alkalmazni és beadni az A60-as összesítőt, valamint a 65-ös áfabevallást. A bevételek a kata keretedet csökkentik, de az AAM keretet nem.

Jó hír, hogy ezeknél az ügyleteknél nincs szükség a közösségi adószámra.

Azt azonban fontos tudni, hogy egy harmadik országbeli cég kizárólag akkor minősül adóalanynak, ha ezt valamilyen adóregisztrációs vagy cégjegyzék számmal bizonyítja, ugyanis ezt fel kell tüntetni a számlán.

Ha ilyen adat nem áll rendelkezésre, akkor nem adóalanyként kell tekinteni. Ez esetben mentesülünk az A60-as összesítő nyilatkozat benyújtása alól, az áfabevallással azonban adatot kell szolgáltatni az értékesítésről.

Szolgáltatás számlázása harmadik országba magánszemélynek

Ha harmadik országbeli magányszemélyeknek nyújtunk szolgáltatást, akkor az itthon is szokásos áfakulcsokkal vagy alanyi adómentesen történik a számlázás.

Digitális termékek értékesítése (pl. e-bookok, videók,applikációk, online tanfolyamok stb.) esetén azonban itt is más a szabály, mégpedig az, hogy a teljesítési hely a nem adóalany országa. Vagyis értékhatártól függetlenül ezeket a termékeket mindenképpen a külföldi ország áfájával kell számláznunk, és emiatt be is kell jelentkezni az ottani adórendszerbe és ott teljesíteni az áfafizetést.

Termék számlázása külföldi magánszemélynek

Amennyiben katásként terméket értékesítesz harmadik országbeli magánszemélyeknek, nagyjából ugyanaz történik, mint mikor itthon állítasz ki számlát. A beérkező bevétel csökkenti a kata és az AAM keretedet is.

Termék számlázása uniós cégnek

Unión belül ha egyik vállalkozás a másiknak számláz, akkor áfa nélküli, azaz nettó módos számlázás, vagyis fordított adózás történik, hasonlóan a szolgáltatásokhoz.

Alanyi adómentesként a számlán fel kell tüntetned, hogy ilyen minőségedben állítasz ki bizonylatot. Az így szerzett bevételed a kata és az AAM keretedet is csökkenti.

Közösségi ügyletről csak akkor beszélhetünk, ha a számlán mindkét fél eu-s adószáma fel van tüntetve, és értelemszerűen azok a számlázás pillanatában érvényesek is. Ezt itt tudod ellenőrizni >>

Termék számlázása harmadik országbeli cégnek 

Az áfa tv. szerint a termékexport adómentes, ezért ha az értékesített termék bizonyíthatóan elhagyta az Európai Unió területét, akkor 0% -os, áfamentes számlát kell kiállítani, ellenkező esetben magyar áfakulcsot (például 27% vagy 0% AAM számla esetén) kell használni.

Ebben az esetben sem kell feltüntetni a közösségi adószámot.

Milyen plusz teendőid vannak külföldi számlázás esetén?

Adószám a bizonylaton

EU-s adóalany esetén értelemszerűen nem a magyar adószámot, hanem a közösségi adószámot kell feltüntetni a számlán.

Figyelj, milyen áfakulcsot használsz!

Külföldi értékesítés során ügyelni kell arra, hogy megfelelő áfakulccsal történjen az ügylet számlázása. Az alkalmazott áfakulcsot befolyásolja az ügyletben részvevő felek országa, a megbízó adóügyi státusza, a vásárló adóügyi státusza, az ügylet jellege és típusa. Figyelni kell arra is, hogy nulla százalékos áfakulcsból számos különböző fajta létezik, melyeknek fontos adózási jelentősségük van.

Érdemes erről minden esetben könyvelőddel egyeztetned.

A Billingóban használt áfakódokról itt tudhatsz meg még többet >>

Kisadózó feltüntetése

Külföldi számlázás esetén is szerepeltetned kell a ‘Kisadózó’ kifejezést bizonylataidon.

Ne felejtsd el az EU adószámot!

Már többször említettük és most ismét hangsúlyozzuk, hogy unión belüli céges partner esetén a közösségi adószámnak szerepelnie kell.

Árfolyam

A számlákon nem kötelező feltüntetni, azonban mivel a NAV felé történő adatszolgáltatásnak kötelező eleme, így célszerű a bizonylatokon is szerepeltetni az MNB aktuális árfolyamát, hiszen a könyvelő és a vevő számára is praktikus lehet.

Utalás részletei

Amennyiben banki átutalással történik a számla kiegyenlítése, akkor célszerű feltüntetni a bankhoz tartozó BIC/SWIFT kódot és a bankszámlaszám IBAN formátumát is.

Áfa bevallás készítése

A számlázás hónapjában nullás áfa bevallást kell benyújtanod és tájékoztató adatként szerepeltetni benne a külföldi szolgáltatás ellenértékét.

Közösségi összesítő nyilatkozat benyújtása

Ha Európai Unión belül számlázol, szükség lesz egy közösségi összesítő nyilatkozatra is.

A számlázás külföldre is pofonegyszerű

Fontos, hogy külföldre történő számlázás esetén mindig ellenőrizni kell az aktuális törvényeket és jogszabályokat, de legjobb, ha erről könyvelővel, adószakértővel egyeztetsz, hiszen ha nem állítod ki megfelelően a számláidat, annak komoly anyagi következményei is lehetnek.

A Billingón belül is lehetőséged van külföldre számlázni. 37 devizanemben, 8 népszerű nyelven készíthetsz bizonylatokat, így nemzetközi partnereidnek a megszokott közös nyelven, a mindkettőtöknek megfelelő devizanemben küldheted számláidat.

A külföldi pénznemben történő számlázást alapértelmezettként is beállíthatod fiókodban, de természetesen számlánként vagy partnerenként is megadhatod, hogy milyen devizanemben készüljön a bizonylat.

Profi katás számlázóra van szükséged? Tudj meg többet itt >>
Amennyiben még nincs Billingo fiókod, itt regisztrálhatsz egyet gyorsan >>

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top