A napelempályázatok 2022-es szabályai - a kiírásokról bővebben, II. rész

Vállalkozásfejlesztés 2022.10.12. - 9 p. olvasás

Könnyen zölddé teheted a vállalkozásod vagy az élettered 2022-ben, ami sikkes, felelős és kifizetődő. Soha nem volt még olyan jó zöldnek lenni, mint manapság, és az állami pályázatoknak köszönhetően fillérekből lehet például napelemed. Az érdeklődés óriási, gyakorlatilag percalapú pályázatfigyelésre van szüksége annak, aki nem akar kimaradni, legyen az vállalkozó vagy magánszemély. Megsúgjuk: mi tudunk segíteni. Ezen felül összeszedtük neked, mi mindenre van szükséged a jelenleg aktív napelem pályázathoz.

Igen, zöldnek lenni jó: tehetsz valamit a Földért, lendíthetsz a hazai gazdaságon, tisztábbá teheted a levegőt. Rengeteg olyan projekt és pályázat van, amely során figyelembe veszik, hogy a cégednek vannak-e környezetvédelmi törekvései, és bizony komoly pénzektől eshetsz el, ha nem tudsz mit felmutatni. Napelemek telepítésével viszont növeled a vállalkozásod esélyeit, ráadásul az is elképzelhető, hogy a kereslet miatt nem lesz már ilyen jó lehetőség spórolni a villanyszámlán. Ugyanezt lakossági felhasználóként is megteheted, mielőtt az egyhavi fizetésed menne az áramszolgáltatónak.


Figyelem!

A Magyar Kormány október 17-i sajtóközleménye szerint bizonytalan időre felfüggesztik a napelemes pályázat második fordulóját. Amint bővebb információ jelenik meg a témában, vagy elérhetővé válik a következő tender, frissítjük cikkünket.


A “Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” nevű pályázat igen kedvező feltételekkel kecsegteti a napelemre vágyó lakosokat. Az első üteme megyékre lebontva zajlik éppen, tehát nem egyszerre az egész országra engedték rá a kiírást. A Billingo Pályázatfigyelőjén keresztül azonnal értesülhetsz arról, ha egy számodra releváns tender aktív lesz a régiódban akár most, akár a jövőben.

Korábban felmerült a kérdés, vajon folyósítják-e majd a támogatási összegeket az illetékesek. A kormányzati kommunikáció alapján attól nem kell félni, hogy ne lenne pénz a pályázatok kifizetésére. A napelempályázatok hivatalos oldala szerint a keretet a hazai költségvetés terhére biztosítják, így például az önkormányzatokat érintő kifizetési stop nem lesz hatással a tenderekre. 

Kell szerződés, egy halom papír, és a kivitelező is elteheti a bankókat - hogyan zajlik a pályázat?

Mielőtt egy zsírkrétával megírt lapot nyújtunk be az elbírálásra, nézzük meg, ki is lehet a pályázó, mi a folyamat menete, mekkora összegről van szó, kell-e önerő, mikor és hogyan juthatunk a támogatás összegéhez.

Elöljáróban annyit, hogy a végeredmény mindenképp megéri, de eljutni odáig nem fenékig tejfel. Lényeges könnyebbség, ha

  • a számodra releváns pályázatokról kapsz azonnali értesítést, amint megjelennek
  • a konkurenciához képest hamarabb tudod benyújtani a pályázatod
  • a tender első ütemeiben jutsz támogatáshoz, és nem a lepattanó jut (mondjuk az idő közbeni áremelkedés miatt a támogatás már nem fedezi a teljes költséged).

Érdekel, hogyan szerezhetsz versenyelőnyt? Olvass tovább!
Megnézem a Pályázatfigyelő előnyeit!

A pályázókról

A kiírás szerint azon nagykorú magánszemélyek pályázhatnak jelenleg, akik

  • magyar adóazonosító jellel rendelkeznek, és
  • a beruházással érintett ingatlanban (legalább rész-)tulajdonnal rendelkeznek, és
  • megfelelnek a jövedelmi előírásnak.

Mi is ez a jövedelmi előírás? “Ennek értelmében azon háztartás egyik nagykorú tagja nyújthat be pályázatot, amely háztartásnál a beruházással érintett ingatlan 2021. augusztus 30-i állapot szerinti, természetes személy tulajdonosai közül, a 2020. évben jövedelemmel rendelkezők 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó összege 0 forint és 4.850.000 forint közé esik. A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény hatálya alá tartozó magánszemélyek 2020. évi jövedelme is figyelembe veendő az egy főre jutó összeg megállapítása során. A felhívás tekintetében jövedelemnek minősül a nyugdíj is” - áll a kiírásban.

Milyen épületre telepíthető napelem?

Az épületekkel szemben is vannak elvárások, eleve akármilyen tetőre nem lehet telepíteni napelemet, illetve az sem mindegy, az épület áramellátását tudja-e fedezni az odaférő eszköz. Támogatási igény benyújtható a pályázó magánszemély tulajdonában (akár csak részlegesen) lévő családi házra, amely egyedi fűtéssel rendelkező lakóház. Osztatlan közös tulajdonban lévő lakóház (ikerház, sorház) elkülöníthető, jogilag és energetikai szempontból önálló egységet képező épületére vagy épületrészére is beadható pályázati anyag, és legfeljebb 6 lakásos társasházi, illetve szövetkezeti ingatlanok részét képező lakásra vagy épületrészre is.

Ki kell kérned a lakóközösség véleményét: írásos nyilatkozatra lesz tőlük szükséged arról, hogy beleegyeznek a napelem telepítésébe, és bizony 51%-os elfogadottsági aránnyal kell rendelkezned. Légy jóban a szomszédaiddal!

Néhány dokumentumot is be kell majd nyújtanod az épületről a pályázat során, például, ha osztatlan közös tulajdonról van szó, a tulajdonostársak között köttetett használati megosztási szerződésre szükséged lesz. Kell a megosztási vázrajz is, amelyen a pályázó tulajdonjoga kétséget kizárólag szerepel, ahogy az épület/ épületrész elhelyezkedése is. Természetesen per- és igénymentes épületre vehető igénybe a támogatás.

A pályázat keretében elszámolható tevékenységek

Napelem telepítési igényedet két esetben is beadhatod. Az egyik, amikor napelemrendszerrel beéred, a másik pedig egy komplett fűtéskorszerűsítés: jön vele a napelem, az ajtók-ablakok cseréje, a fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, és villamosenergia tároló beépítése. Vagy az egyikre, vagy a másikra lehetsz jogosult. Más-más támogatási összeg jár ezekre, hiszen a rendszerek költségei is mások. Hogy melyiket érdemes telepíttetned, az attól is függ, milyen kondícióban vannak a nyílászáróid, illetve mennyi áramot fogyaszt a háztartás.

A napelemes rendszer a saját fogyasztás fedezésére hivatott, a tetőszerkezetre lehet majd telepíttetni. Fontos, hogy a napelem-panelek összesített névleges beépített teljesítménye nem haladhatja meg “a pályázat beadását megelőző, a fogyasztó által kézhez kapott utolsó havi villamosenergia fogyasztási számla szerinti fogyasztás kWh-ban kifejezett összegének 0,0109-cel megszorzott értékét, de legfeljebb az 5 kWp-et.” (Megjegyzés: a kWp mértékegység a napelem által leadott maximális teljesítményt jelenti, és nem egyenlő a kWh mértékegységgel.)

Vannak műszaki alapkövetelmények, amelyeket teljesítened kell ahhoz, hogy a pályázatot beadhasd, pl. három fázisú mérőhely kialakítása, mérőhely szabványosítása, hálózati teljesítmény bővítése, mérőóra cseréje stb.

A napelemes rendszer kialakításához szükséges tervezési-, illetve engedélyeztetési tevékenység és energetikai tervezés kell, tehát nem elég, ha egy esti kártyapartinál beszélitek meg a szomszéddal, mit szeretnétek. Emellett van nyilvánosság biztosítási kötelezettséged is táblaelhelyezéssel, fotódokumentációval.

A tetőszerkezetre helyezett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje akkor lehetséges, ha minden körülmény adott:

  • a tetőszerkezetre helyezett, a tervezett fűtési rendszer ellátását szolgálja a napelemrendszer
  • napelemes rendszerhez kapcsolódó akkumulátoros tárolóegységet kell felszereltetned és üzembe helyeztetned
  •  a meglévő fűtési rendszert válthatod ki a pályázattal új, energiahatékony, legfeljebb 12 kW fűtési teljesítményű levegő-levegő, vagy levegő-víz hőszivattyú beépítésével
  • fűtött és fűtetlen tereket elválasztó nyílászáró szerkezetek cseréjét kell megoldanod
  • energetikai tanúsítványok, számítások elkészítése elengedhetetlen
  • a kötelező nyilvánosság biztosítása itt is megvan
  • a napelemes rendszer létesítéséhez szükséges jogszabályi és műszaki alapkövetelményeket teljesítened kell: pl. három fázisú mérőhely kialakítása, mérőhely szabványosítása, hálózati teljesítmény bővítése, mérőóra cseréje stb.
  • a napelemes rendszer kialakításához szükséges tervezési-, illetve engedélyeztetési tevékenység, energetikai tervezés kell
  • kizárólag a hőszivattyú berendezés ellátását szolgáló elektromos vezeték kiépítése
  • használati melegvíz előállítására alkalmas indirekt tároló beszerelése megkerülhetetlen.

Ha és amennyiben az ajtók és ablakok nemrég lettek kicserélve, legalábbis megfelelnek a hatályos jogszabályban foglalt követelményértékeknek, azokat nem kell lecserélned.

A finanszírozás: szükség lesz a te pénzedre is

Elszámolás után kapod meg a támogatást vagy te, vagy a kiviteleződ, de szállítói és / vagy támogatási előleget igényelhetsz. A szállítói előleg mértéke nem haladhatja meg a kiviteleződdel kötött szerződésetekben foglalt tartalékkeret és opció nélküli összeg 40%-át. “Az utófinanszírozású tevékenységek esetében pedig a támogatási előleg maximális mértéke nem haladhatja meg az utófinanszírozással érintett tervezett kiadások 13%-át” - hívják fel a figyelmet a kiírásban.

Szállítói finanszírozásban számolandók el az alábbi tevékenységek költségei:

  • napelemes rendszer tervezése és kivitelezése,
  • hőszivattyúk tervezése, telepítése, kialakítása,
  • energetikai tanúsítvány készítése,
  • akkumulátoros tárolóegység telepítése és üzembe helyezése,
  • nyílászárók cseréje,
  • generálkivitelezés, továbbá
  • kötelező tájékoztatás biztosítása

Minden más költség utófinanszírozású. Akkor fogják folyósítani a támogatást, ha a telepítés teljesítése kész, és a kifizetés is megtörtént részedről. Magyarán: tedd el a számlákat, és légy résen: az árak folyamatosan felfelé kúsznak. Ha az elnyerhető támogatási összegből kicsúszik a kereted, a fennmaradó összeg a te költséged marad.

Például ezért is jó barátod most az idő. Mi gyorsan értesítünk Pályázatfigyelőnkön keresztül, hogy legalább egy stresszfaktort megspóroljunk.

Billingo Pályázatfigyelő - a zöldítés most kifizetődik

Ha napelem kell, de nem tudod állandóan figyelni az új kiírásokat (hiszen még idén érkezik az új), előfizetés után csak állítsd be a Billingo oldaladon a Pályázatfigyelőt, és átfutási idő nélkül kilistázza a rád szabott pályázatokat, régiókra leszűrve.

Aki adott már be pályázatot valaha, az tudja, hogy sok múlik a pályázati anyagon. Összecsapni, hiányosan beküldeni nem okos húzás, ám járhat annak is a támogatás, aki nem a szavak és a bürokratikus útvesztők embere. A Billingo Pályázatfigyelővel nemcsak megkapod az értesítést a tenderekről, hanem egy szakosodott pályázatíró céggel is összekötünk.


Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top