Megcsináljuk, néhány nap és érkezik az Átalányadó Asszisztens a Billingóba

Adózás, NAV 2022.07.21. - 4 p. olvasás

Legnagyobb prioritásként reagálva a rekordsebességgel átalakított új KATA törvény változásaira, még a hatályba lépés előtt, speciális és dinamikus kalkulátorokkal érkezik az új Átalányadó Asszisztens a Billingóra. Így a minimális adminisztrációhoz szokott katásoknak továbbra is könnyű lesz a fizetendő adó, járulékok és az alanyi adómentesség (AAM) nyomon követése, és ezzel az átállás is.

Update: Az Átalányadó Asszisztensről ITT, az Átalányadó Asszisztens Pluszról ITT olvashatsz bővebben. Azt tudtad, hogy a Billingonak Átalányadó Asszisztens Facebook csoportja is van? Csatlakozz bátran!

Mire való az Átalányadó Asszisztens? 

Az Átalányadó Asszisztens kifejezetten az átalányadózást választó egyéni vállalkozások adminisztrációs terheit teszi egyszerűbbé és átláthatóvá. A szolgáltatás segítségével bármikor, pontosan látod az adott hónapban fizetendő adóterheket, járulékokat és pillanatok alatt ellenőrizheted, hogy áll az adott évben az átalányadó és az alanyi adómentesség (AAM) kereted. 

Óriási segítség a bevalláshoz neked és a könyvelődnek

Az Átalányadó Asszisztens óriási segítség lesz a mindennapokban, mert

  • pillantok alatt átlátod az adott hónapban aktuális adóterheidet,
  • pontosan látod a fizetendő járulékokat,
  • a könyvelőd hívása nélkül is tudni fogod a fizetendő adó mértékét, 
  • az adatokra támaszkodva akár magad is intézheted a bevallást és a járulékok számítását (Csak abban az esetben, ha tisztában vagy a bevallás menetével, feltételeivel és az aktuális adókedvezményeidet, az iparűzési adó mértékét és az emelt szochót is figyelembe tudod venni a bevallásban. Egyéb esetben kérd könyvelő segítségét!)
  • támogathatod a könyvelőd munkáját, mert a listákat Excelben exportálhatod vagy könyvelői hozzáféréssel a könyvelő is letöltheti a Könyvelői fiókon keresztül. 

Az átalányadózás lényegesen több adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra, mint a KATA adónem, ezért mindenképpen ajánlott könyvelő segítségét igénybe venni a havonta fizetendő járulékok és negyedévente esedékes bevallás elkészítéséhez. 


Személyre szabott, automatikus kalkulációk

Ahhoz, hogy a Billingo átalányadó asszisztensed a lehető legpontosabb adatokkal segítse a munkádat, szabd minél inkább testre a beállítások segítségével. 

Állítsd be 

  • az átalányadózás kezdetét
  • a költséghányadot (40% alapesetben, 80% egyes tevékenységi körök esetén, 90%, ha kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végzel)
  • a vállalkozói státuszodat (főállás, mellékállás vagy nappali tagozatos hallgató, nyugdíjas)
  • a főtevékenységedhez tartozó minimum bér alapját (minimálbér, garantált bérminimum, a tevékenységi körhöz kötött végzettségtől függően)
  • alanyi adómentességet választottál-e (igen, nem)

A vállalkozásodra szabott adatokkal a kalkulátor a lehető legpontosabban és dinamikusan számolja ki a fizetendő járulékokat és adókat. 

Naprakész átalányadó és alanyi adómentes (AAM) kalkulátorok

Az Átalányadó Asszisztensben automatikusan frissülnek az adatok, amint egy új számlát állítasz ki. Az aktuális keretekbe nem kerülnek bele a díjbekérők, a piszkozatszámlák és a pénzügyileg nem rendezett bizonylatok sem. 

Az Átalányadó kalkulátor segít nyomon követni az adott évben még rendelkezésre álló átalányadó keretedet (24 millió Ft, vagy kiskereskedelem esetén 120 millió Ft). A számláid alapján pedig automatikusan kiszámolja a hónapban és negyedévben fizetendő adó összegét, korrigálva az éves adómentes kerettel, amennyiben a számlákat fizetettre állítottad. Utóbbit akkor is megteszi, ha a fizetettre állítást a Bankszinkronod automatikusan tette meg helyetted.

Fontos! A különböző adókedvezményeket és a fizetendő iparűzési adót a rendszer jelenleg nem veszi figyelembe, de már dolgozunk a megoldáson és rövidesen ezekkel is kiegészül az Átalányadó Asszisztens.


Az AAM (alanyi adómentes) kalkulátorod az adott évben kiállított számlákat mutatja, és figyelmeztet, ha a kiszámlázott összeg megközelíti a 12 millió Ft-os áfamentes keretet. 

Az átalányadó és az AAM keret kalkulátorban is színes sáv mutatja az adott adóévben, adott keretben még számlázható összeget. Ahogy szűkül a keret, úgy vált sárgára, majd pirosra a kalkulátorban a sáv színe is.

Fontos! Ellenőrizd minden hónapban az átalányadó és AAM kereted alakulását, így biztosan nem érhet meglepetés. Már a sárga sáv elérésekor érdemes egyeztetned a könyvelőddel, mert az átalányadó keret átlépését követően adózási formát kell váltanod, az AAM kereted átlépése esetén pedig áfakörösség válsz, és áfafizetési kötelezettséged keletkezik. 

Billingo tipp: Ha mégis átléped az alanyi adómentesség határát és áfakörössé válsz, a rendszer akkor is segít a fizetendő ÁFA kiszámításában. A becsült, fizetendő áfát a Vezérlőpulton is nyomon követheted.

Manuálisan változtatható eredmények

Az Átalányadó Asszisztens akkor is támogat, ha a Billingo mellett máshol is számlázol. A számlák értékét manuálisan is hozzáadhatod a listához és ki is veheted a Billingóval kiállított bizonylatokat, ha szeretnéd. Így a kalkulátorban mindig a valós eredményeket látod. 

Az Átalányadó Asszisztenst a megjelenéskor automatikusan elérhetővé tesszük minden online számlázó Basic csomagban, és a régebbi, még élő Billingo KATA csomagokban is, hogy ezzel is segítsük az átállást. 

Máshol számlázol? Válts Billingóra és jóváírjunk a még hátralévő előfizetésedet! 

Más számlázóban lévő előfizetésed hátralévő időszakát a számodra leginkább megfelelő Billingo előfizetésben írjuk jóvá. Kérésedet jelezd ügyfélszolgálatunknak a hello@billingo.hu címen, kollégáink a tökéletes opció kiválasztásában is segítenek.


Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top