Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Naprakészen napelemekből - a p…
Tippek - 2022.10.05. - 5 p. olvasás

Naprakészen napelemekből - a pályázati kiírásokról bővebben, I. rész

Gombamód szaporodnak a napelemek országszerte, sötétlenek a terrakotta háztetőkön, autópályák mellett szívják magukba az éltető fényt, és ha figyeled a híreket, egyre több intézmény dönt a megújuló energiaforrások használata mellett. Érdemes a pályázatokra sebtiben lecsapni, mert az igénylés és telepítés közt hosszú hónapok is eltelhetnek. Az idei tenderekből csak jövőre láthatsz áramot, és a jelenlegi árak mellett nem mindegy, melyik hónapban foghatod meg az Isten lábát.

Napelempályázat

Figyelem!


A Magyar Kormány október 17-i sajtóközleménye szerint bizonytalan időre felfüggesztik a napelemes pályázat második fordulóját. Amint bővebb információ jelenik meg a témában, vagy elérhetővé válik a következő tender, frissítjük cikkünket.


Hogy te miért választanád a szoláris paneleket az életviteled energiaszükségletének fedezésére, a te dolgod. Lehetsz zöld, lehetsz takarékos, lehetsz modern - vagy egyszerre mindhárom, a lényeg, hogy addig üsd a vasat, amíg meleg. Most pedig minden korábbinál forróbb, mert jönnek az új pályázati kiírások, és elég komoly verseny folyik a piacon ahhoz, hogy füstöljön a klaviatúrád a pályázatokat figyelve. Persze van kényelmesebb megoldás is.

Napelem pályázat - az előző részek tartalmából

A kormány Klíma- és Környezetvédelmi Akciótervének keretén belül egy csomó fenntarthatósági törekvést fogalmaz meg a CO2 kibocsátás csökkentésétől a hulladékgazdálkodás optimalizálásáig. Elindult a folyamat, melynek során napelemek tömkelegét telepíthetjük országszerte, akár településeket árammal ellátó parkok formájában, akár kicsiben, a családi ház tetejére applikálva.

Napelem előnyei a háztartásban

Napenergiával ma már a fényszegényebb országokban, amilyen Magyarország is, könnyen termelhető áram. 20 éve még problémát jelentett az előállított áram tárolása, a telepítések másik fő ellenérve pedig a hosszú megtérülési idő. Mivel ma már magasabb az energia és a gáz ára is, a megtérülési idő rövidült, a kollektorok minősége pedig javult. Megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel évtizedekre megoldja az energiaellátást, ráadásul úgy, hogy a környezetet sem terheljük túlzottan a fogyasztásunkkal.

Csökkentenéd a rezsidet? Itt a lehetőség!

A napelemek megtérülési ideje nagyvállalatok esetében ma már 1-2 év, egy család pedig 5-8 év alatt elérhet oda, hogy az előállított áram már rég visszahozta a telepítési költséget. Mindez megtehető úgy, hogy a szakemberek által telepített napelem annyi áramot termeljen, amennyire valóban szükség van - így a lehető legkarcsúbb lesz a vilanyszámla végösszege.

A napelemek további előnyei

Ha napelemekkel gondoskodsz az áramellátásodról, a szolgáltatói áremelkedésektől függetlenné válhatsz, hiszen megtermeled a saját áramod. Emellett zöld jövőt teremtesz a családtagjaidnak, a rendszer hatékonysága pedig hosszú évtizedekig stabil marad.

Hogy állunk ma napelemmel?

Bár külön minisztériuma nincs a környezetvédelemnek, idéntől frissen a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz tartozik a témakör, felölelve többek közt a megújuló energiaforrásokat. Tájékoztatásuk szerint a paksi atomerőmű kapacitásának másfélszeresével, nagyságrendileg 3000 MW beépített napelemes kapacitással rendelkezik ma Magyarország.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt négy évben húszszorosára növekedett a napelemek mennyisége, 2030-ig pedig meg sem állnak a 6000 MW-ig, 2040-re pedig 12 000 MW a cél. Egyelőre pályázatokkal igyekeznek ösztönözni a lakosságot, hogy 2035-ig 200 ezer háztartás rendelkezzen tetőre szerelt napelemekkel. Te közéjük tartozol majd?

A 100%-os, vissza nem térítendő lakossági napelem támogatás

Több napelem pályázat is keringett az éterben 2021-től, az egyik a 100%-os, vissza nem térítendő lakossági napelem támogatás, amelynek keretösszegét ráadásul márciusban megemelték, a beadási határidő pedig október 24-re módosult. Ha a jogosultsági feltételeknek megfelelsz, te is jelentkezhetsz az első etapban.

Napelemes rendszer telepítéséhez legfeljebb bruttó 2,9 millió forintot, egy teljes energiahatékonysági generál esetén (ablakcsere, napelem telepítés, hőszivattyús fűtési rendszer telepítése, villamosenergia tároló beépítése) bruttó 11,3 millió forintot nyerhetsz el. Ha a rendszer költsége magasabb, mint a támogatás, akkor kelleni fog az önerő, a gyors áremelkedések korában tehát szó szerint minden perced számít.

Az otthonfelújítási támogatás 50%-a

Gyermeknevelőként 3 millió forintig a napelemes rendszerek telepítésére is fordíthatod az otthonfelújítási támogatásod 2022 év végéig. A kivitelezővel mindenféleképpen papírozz le mindent, fűzd le az összes számlát, mert utólag ez alapján történik majd az elszámolás. Kell tehát az önerő, főleg, hogy a költségeid felét állja csak az állam. Így sem rossz, spórolhatsz összesen maximum 3 millió forintot, az anyagköltségen és munkadíjon fele-fele arányban.

2022 júniusáig a falusi CSOK támogatását is fordíthattad napelem telepítésére, de ez a lehetőség már nem adott, ellenben a TIM tájékoztatása szerint még bőven lesz megfelelő konstrukció az ország zöldítésére. Légy naprakész!

Olvasnál még a témában? Cikksorozatunk következő részeiben górcső alá vesszük a pályázatírás technikai hátterét: milyen feltételei vannak egy pályázatnak, milyen adminisztrációs terheket ró rád, és hogyan könnyítheted meg az életed a tenderek kiírása alatt.

Azonnali figyelmeztetés a számodra legmegfelelőbb pályázatról

A 2021 decemberében elindított, összesen 200 milliárd forint keretösszegű lakossági napelemes pályázat két ütemben érhető el, nemsoká indul a második. Ahogy a TIM tájékoztatta a Billingót, eddig több mint 43 ezer kérelem érkezett hozzájuk, és 90 milliárd forintot éri el az eddig megítélt támogatások összege. Az ősszel lezárul majd az első körös pályázatok elbírálása, de azt a forrást, amit az első ütemben nem ért el a lakosság, november végéig még meghirdetik.

Ha téged is érint a napelemes pályázat, figyeld a TIM tájékoztatását, vagy ha erre nincs kapacitásod minden nap - beállíthatod a Billingo Pályázatfigyelőt, és mi e-mailben azonnal értesítünk, amint a pályázat elérhető. Ez óriási versenyelőnyt jelent a konkurenciáddal szemben, lakossági szemlélettel nem kevésbé fontos, hogy az elsők közt légy a kiírás során.

Többezer cég foglalkozik ma itthon napelemek telepítésével, de azt tudd: az engedélyeztetés és a hiányzó alapanyagok beszerzése, a megnövekedett kereslet által generált szakemberhiány miatt előfordulhat, hogy akár több hónapot kell várnod az üzemkész állapotra.

Ha a későbbiekben nehezen megy a pályázatírás, előrántunk 1-2 fortélyt a tarsolyunkból, a Pályázatfigyelővel ugyanis neves pályázatíró céggel is együtt dolgozhatsz, ami óriási előnyt nyújt ebben a szemmel láthatóan kiélezett versenyhelyzetben. Kapcsolj rá a Billingóval a nyugodt versengésért!


Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska