Naprakészen napelemekből - a pályázati kiírásokról bővebben, I. rész

Vállalkozásfejlesztés 2022.10.05. - 5 p. olvasás

Gombamód szaporodnak a napelemek országszerte, sötétlenek a terrakotta háztetőkön, autópályák mellett szívják magukba az éltető fényt, és ha figyeled a híreket, egyre több intézmény dönt a megújuló energiaforrások használata mellett. Érdemes a pályázatokra sebtiben lecsapni, mert az igénylés és telepítés közt hosszú hónapok is eltelhetnek. Az idei tenderekből csak jövőre láthatsz áramot, és a jelenlegi árak mellett nem mindegy, melyik hónapban foghatod meg az Isten lábát.

Figyelem!


A Magyar Kormány október 17-i sajtóközleménye szerint bizonytalan időre felfüggesztik a napelemes pályázat második fordulóját. Amint bővebb információ jelenik meg a témában, vagy elérhetővé válik a következő tender, frissítjük cikkünket.


Hogy te miért választanád a szoláris paneleket az életviteled energiaszükségletének fedezésére, a te dolgod. Lehetsz zöld, lehetsz takarékos, lehetsz modern - vagy egyszerre mindhárom, a lényeg, hogy addig üsd a vasat, amíg meleg. Most pedig minden korábbinál forróbb, mert jönnek az új pályázati kiírások, és elég komoly verseny folyik a piacon ahhoz, hogy füstöljön a klaviatúrád a pályázatokat figyelve. Persze van kényelmesebb megoldás is.

Napelem pályázat - az előző részek tartalmából

A kormány Klíma- és Környezetvédelmi Akciótervének keretén belül egy csomó fenntarthatósági törekvést fogalmaz meg a CO2 kibocsátás csökkentésétől a hulladékgazdálkodás optimalizálásáig. Elindult a folyamat, melynek során napelemek tömkelegét telepíthetjük országszerte, akár településeket árammal ellátó parkok formájában, akár kicsiben, a családi ház tetejére applikálva.

Napelem előnyei a háztartásban

Napenergiával ma már a fényszegényebb országokban, amilyen Magyarország is, könnyen termelhető áram. 20 éve még problémát jelentett az előállított áram tárolása, a telepítések másik fő ellenérve pedig a hosszú megtérülési idő. Mivel ma már magasabb az energia és a gáz ára is, a megtérülési idő rövidült, a kollektorok minősége pedig javult. Megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel évtizedekre megoldja az energiaellátást, ráadásul úgy, hogy a környezetet sem terheljük túlzottan a fogyasztásunkkal.

Csökkentenéd a rezsidet? Itt a lehetőség!

A napelemek megtérülési ideje nagyvállalatok esetében ma már 1-2 év, egy család pedig 5-8 év alatt elérhet oda, hogy az előállított áram már rég visszahozta a telepítési költséget. Mindez megtehető úgy, hogy a szakemberek által telepített napelem annyi áramot termeljen, amennyire valóban szükség van - így a lehető legkarcsúbb lesz a vilanyszámla végösszege.

A napelemek további előnyei

Ha napelemekkel gondoskodsz az áramellátásodról, a szolgáltatói áremelkedésektől függetlenné válhatsz, hiszen megtermeled a saját áramod. Emellett zöld jövőt teremtesz a családtagjaidnak, a rendszer hatékonysága pedig hosszú évtizedekig stabil marad.

Hogy állunk ma napelemmel?

Bár külön minisztériuma nincs a környezetvédelemnek, idéntől frissen a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz tartozik a témakör, felölelve többek közt a megújuló energiaforrásokat. Tájékoztatásuk szerint a paksi atomerőmű kapacitásának másfélszeresével, nagyságrendileg 3000 MW beépített napelemes kapacitással rendelkezik ma Magyarország.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt négy évben húszszorosára növekedett a napelemek mennyisége, 2030-ig pedig meg sem állnak a 6000 MW-ig, 2040-re pedig 12 000 MW a cél. Egyelőre pályázatokkal igyekeznek ösztönözni a lakosságot, hogy 2035-ig 200 ezer háztartás rendelkezzen tetőre szerelt napelemekkel. Te közéjük tartozol majd?

A 100%-os, vissza nem térítendő lakossági napelem támogatás

Több napelem pályázat is keringett az éterben 2021-től, az egyik a 100%-os, vissza nem térítendő lakossági napelem támogatás, amelynek keretösszegét ráadásul márciusban megemelték, a beadási határidő pedig október 24-re módosult. Ha a jogosultsági feltételeknek megfelelsz, te is jelentkezhetsz az első etapban.

Napelemes rendszer telepítéséhez legfeljebb bruttó 2,9 millió forintot, egy teljes energiahatékonysági generál esetén (ablakcsere, napelem telepítés, hőszivattyús fűtési rendszer telepítése, villamosenergia tároló beépítése) bruttó 11,3 millió forintot nyerhetsz el. Ha a rendszer költsége magasabb, mint a támogatás, akkor kelleni fog az önerő, a gyors áremelkedések korában tehát szó szerint minden perced számít.

Az otthonfelújítási támogatás 50%-a

Gyermeknevelőként 3 millió forintig a napelemes rendszerek telepítésére is fordíthatod az otthonfelújítási támogatásod 2022 év végéig. A kivitelezővel mindenféleképpen papírozz le mindent, fűzd le az összes számlát, mert utólag ez alapján történik majd az elszámolás. Kell tehát az önerő, főleg, hogy a költségeid felét állja csak az állam. Így sem rossz, spórolhatsz összesen maximum 3 millió forintot, az anyagköltségen és munkadíjon fele-fele arányban.

2022 júniusáig a falusi CSOK támogatását is fordíthattad napelem telepítésére, de ez a lehetőség már nem adott, ellenben a TIM tájékoztatása szerint még bőven lesz megfelelő konstrukció az ország zöldítésére. Légy naprakész!

Olvasnál még a témában? Cikksorozatunk következő részeiben górcső alá vesszük a pályázatírás technikai hátterét: milyen feltételei vannak egy pályázatnak, milyen adminisztrációs terheket ró rád, és hogyan könnyítheted meg az életed a tenderek kiírása alatt.

Azonnali figyelmeztetés a számodra legmegfelelőbb pályázatról

A 2021 decemberében elindított, összesen 200 milliárd forint keretösszegű lakossági napelemes pályázat két ütemben érhető el, nemsoká indul a második. Ahogy a TIM tájékoztatta a Billingót, eddig több mint 43 ezer kérelem érkezett hozzájuk, és 90 milliárd forintot éri el az eddig megítélt támogatások összege. Az ősszel lezárul majd az első körös pályázatok elbírálása, de azt a forrást, amit az első ütemben nem ért el a lakosság, november végéig még meghirdetik.

Ha téged is érint a napelemes pályázat, figyeld a TIM tájékoztatását, vagy ha erre nincs kapacitásod minden nap - beállíthatod a Billingo Pályázatfigyelőt, és mi e-mailben azonnal értesítünk, amint a pályázat elérhető. Ez óriási versenyelőnyt jelent a konkurenciáddal szemben, lakossági szemlélettel nem kevésbé fontos, hogy az elsők közt légy a kiírás során.

Többezer cég foglalkozik ma itthon napelemek telepítésével, de azt tudd: az engedélyeztetés és a hiányzó alapanyagok beszerzése, a megnövekedett kereslet által generált szakemberhiány miatt előfordulhat, hogy akár több hónapot kell várnod az üzemkész állapotra.

Ha a későbbiekben nehezen megy a pályázatírás, előrántunk 1-2 fortélyt a tarsolyunkból, a Pályázatfigyelővel ugyanis neves pályázatíró céggel is együtt dolgozhatsz, ami óriási előnyt nyújt ebben a szemmel láthatóan kiélezett versenyhelyzetben. Kapcsolj rá a Billingóval a nyugodt versengésért!


Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top