Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Új jogszabályi változás 2016. …
NAV - 2015.10.15. - 1 p. olvasás

Új jogszabályi változás 2016. január 1-től - jön az adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás

Már év eleje óta beszélnek róla, de mégis a napokban vált egyértelművé, hogy 2016-tól újabb jogszabályváltozás érinti a számlázó programokat. Január 1-től ugyanis a számlázó programok adatbázisához hozzáférési lehetőséget kell biztosítani a NAV számára.

Jön az adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás

A számlázó programokat a következőkben érinti a változás:

Újdonság, hogy 2016. január 1-től minden számlázó programnak biztosítania kell a hozzáférési lehetőséget az adóhatóság számára egy önálló, de a számlázóba integrált funkció segítségével. Ez az ún. "adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás". A funkció lehetővé teszi, hogy a NAV adott kritériumok alapján bármikor ellenőrizni tudja a vállalkozás által kiállított számlákat. Ilyen pl. a kezdő és záró dátum, vagy kezdő és záró számlasorszám. Az új szabályozás természetesen nem vonatkozik a 2016. január 1. előtt kiállított számlákra. Az ezt követően rögzített, viszont korábbi időszakra hivatkozó bizonylatokra hivatkozó módosító- és stornószámlákra azonban igen. A NAV közleménye szerint a számlázó programoknak ezzel a funkcióval a papír alapon és az elektronikus úton kiállított számlák esetében is rendelkeznie kell.

Nem érdemes kockáztatni

A jogszabály 2016. január 1-i életbe lépése előtt ajánlott ellenőrizni, hogy a számlázásra használt programban elérhető-e a funkció. A nem megfelelő program használatával az adatszolgáltatási kötelezettség megsértését, illetve az adóellenőrzés lefolytatásának akadályozását kockáztatjuk. Így a  mulasztási bírságot is. Ennek mértéke magánszemély esetében 200 000 Ft-ig, más adózók esetében 500 000 Ft-ig terjedhet.

Mi a teendő?

A számlázó programoknak 2016. január 1-én már tartalmaznia kell az "adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" funkciót, és biztosítania kell az adatexport működését bemutató felhasználói dokumentációt. A legtöbb, amit tehetsz, hogy olyan számlázót keresel, amely a jogszabály életbe lépésekor tartalmazni fogja az "adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" funkciót.  A Billingo ezirányú fejlesztései már elindultak, 2016. január 1-től pedig gördülékenyen fog működni az adatexport a NAV felé. Ne hagyd a számlázó váltást az utolsó pillanatra, regisztrálj most egy ingyenes Billingo fiókot és költöztesd át adataidat gyorsan és egyszerűen. »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top