Billingo kerekasztal-beszélgetés: fókuszban a vállalati költségcsökkentés

Billingo hírek 2022.12.09. - 8 p. olvasás

A Billingo ott segít, ahol kell - a válságállóság most minden vállalkozás álma, ahhoz pedig abszolút felkészültnek kell lenni. Minden oldalról körbejárjuk a témát, hogy a lehető legtöbbet tudj spórolni a növekvő infláció ellenére is. Most itt a nagy költségcsökkentő kerekasztal-beszélgetésünk! Három vállalkozó, három vállalkozási terület, rengeteg kézzelfogható ötlet és egy téma.

Olyan nagyágyúkkal jártuk körbe a témát, mint Keleti József, az ingatlan.com ügyvezetője, a gyártási oldalról Markovich Béla, a Mapei Kft.ügyvezetője, a kereskedelmi szektorból Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezetője. Ha egy mondatot jegyzel meg a cikkből, az ez legyen: a vállalkozásban is tudatosabbnak kell lenni, mint eddig. Az Eisberg salátáival biztosan mindenki találkozott már az élelmiszerboltokban, ahogy a Mapei építőipari termékeit is sokan ismeritek és gyanítjuk, az ingatlan.com digitális platformot sem kell bemutatnunk. Besztró Szabolcs, a Billingo stratégiai és operatív igazgatója kérdezte a gazdaságot különböző oldalról szemlélő vállalati vezetőket.

A Billingo legutóbbi kutatása során 3000-en töltöttétek ki kérdőívünket, azóta pedig gőzerővel járjuk körül a vállalati költségcsökkentés témáját, mert ez most minden területen forró téma. A kutatásból látszik, hogy a rezsi emelkedése, az infláció növekedése, a háborús helyzet és a várható gazdasági recesszió mind vagy visszahúzódásra, vagy előre menekülésre készteti a vállalkozókat. A bizonytalanság nagy, de a megkérdezett szakemberek látásmódja sokat segíthet most nektek. Tippekre van szükségetek? Itt van pár, akár a videóban is!

Mindhárom szakember szerint alapvetően kell egy erős vállalati stratégia 2023-ra, legyen költségcsökkentési tervetek, gondoljátok át, a HR területen hogyan tudtok optimalizálni, és növeljétek a működési hatékonyságot. Nézzük a részleteket.

Mi tapasztalható jelenleg a piacon?

Markovich Béla bedobta, hogy a Billingóéhoz hasonló kérdőívet a Mapei is készített, hogy felmérjék az építőipari aggodalmakat. Ügyfeleik leginkább attól félnek, hogy kisebb lesz a piac, illetve, hogy a kisebb piacon kevésbé tudnak majd boldogulni. A vezérigazgató azt tanácsolja, a forgalmazást támogató költségeket senki ne csökkentse, más stratégiára lesz szükség jövre!

Keleti József szerint az ingatlanpiacon az aranyévek végére értek az eladók, jövőre nem biztos, hogy a jelenlegi eladási árak tarthatóak lesznek, korszerűtlen házak és lakások esetén biztosan nem, de a szigeteltek továbbra is versenyben lesznek. A vásárlói oldalon a hitelek drágulása is erőteljesen befolyásolja a piacot. Tranzakciók biztosan lesznek, de az várható, hogy az elnapolható befektetési terveket nem most hozzák majd meg a kereskedők. Az biztos, hogy mindkét oldalnak sokkal nagyobb szüksége van szakértői segítségre mint akkor, amikor napok alatt le lehetett zavarni egy adás-vételt.

Kövesd a példát - ki hogyan farag már most a költségeiből?

Gazsi Zoltán egyből költségcsökkentő tapasztalatait osztja meg, és elképesztő látni, hogy a teljes videóinterjúban elhangzó tippek mind-mind mennyire egyszerűen kivitelezhetők, a tapasztalatok szerint mégis 10-20%-os költségspórolást jelentenek alsó hangon.

Amikor az áramköltségük megemelkedett, tételesen végig vették, mi mennyit fogyaszt cégen belül (és ezt javasolja minden vállalatnak). A szárítójuk 100 milliós nagyságrendű fogyasztást produkált, és ez az óriási szám indukálta, hogy teljesen átgondolják a folyamataikat a salátamosástól a csomagolásig. Ha alkatrészt kell pótolni, a kisebb fogyasztásúra voksolnak, és ha 1-2 fokkal melegebbre lehet állítani a hűtőt úgy, hogy minőségben ne legyen eltérés, megteszik. Ez éves szinten hatalmas spórolás, pedig csak a minimumot lépték meg - tudatossággal.

A Mapeinél is sokkoló számokkal szembesülnek, de az áremelkedés igazán csak az alapanyag esetén jelent náluk problémát, a homok és a cement ára, illetve az alapanyaghiány kihívások elé állítják őket idén és 2023-ban is. A szerencsés tőkeerős vállalatok közé tartoznak, de Markovich nem bízza a véletlenre jövőjüket és apró, ám hatékony lépésekben tesz a költségek csökkentéséért. Mindent optimalizálnak, és mivel 3 éve az összes izzót LED-esre cserélték, számottevő csökkenésről számolt be a közüzemi számlákat illetően.

Az optimalizálás területén is fontos a tudatosság: ha alkatrészt kell cserélni, akkor az legyen gazdaságos. Ha újabbakra cserélik a csöveket, akkor a jobb minőségűt választják, mert jobban áramlik benne a homok, kevesebb erőforrás kell a folyamathoz. Ez is egy hatékony költségcsökkentési módszer.

Keleti jót mosolygott azon, hogy valószínűleg eddigi életében összesen nem foglalkozott ennyi gigajoule és megawatt számítással, mint most, hiszen az eddigi cirka 3000 forintos áramköltség nemrég már 54 ezer forintra rúgott. Ők teljesen home office cégnek mondhatók (már októberre is adtak rezsitámogatást a kollégáknak), de ha mégis be kell menni az irodába, azt optimalizálni kell. Elképesztő, hogy a redőnyök leengedésével télen 10%-kal jobb hőszigetelést érnek el. Éves szinten milliókat meg lehet fogni azzal, ha minimálisan odafigyelünk - tette hozzá.

“Amit lehetett, azt pazaroltunk” - hogyan vond be a kollégákat?

Markovich Béla szerint amíg alacsonyak voltak a rezsiárak, a pazarlás volt a jellemző, most pedig itt az ideje a spórolásnak. A dolgozók hozzáállásán sok múlik. Az ügyvezető remek stratégiát választott: a Mapeinél bevált, hogy ha sokszor ismétlik a kollégáknak, hogy kapcsolják le a lámpát a helyiségekben, ahol senki nem tartózkodnak. Rezsikompenzációval szintén számolhatnak a dolgozók, de csak akkor, ha a munkáltató látja, hogy otthon mindent megtesznek a fogyasztás csökkentéséért.

Egy kulcsmondat is elhangzott tőle a beszélgetésben: akármilyen területen tevékenykedő cégről is van szó, egy energetikai tanácsadót Markovich mindenképpen felkeresne. Elmondása szerint akár csak egy üzemi látogatás során elmondott, rém egyszerű tippek is eredményhez vezethetnek. A szakemberrel akár 20% spórolás is elérhető úgy, hogy még csak annyit tesz az ember, hogy levágja a radiátor elől a függönyt.

Az energetikai költségcsökkentés témáját mi is boncolgattuk Simon István szakértővel, hasonlóképp vélekedik, illetve rengeteg szakmai dologra is rávilágít, az energetikai audit fontosságára, a korszerűsítésre és az energetikai célokra is felhasználható TAO-kedvezményre.


Hogyan építsünk válságálló, agilis szervezetet?

A humán-erőforrás oldaláról is megközelítették a költségcsökkentést. Markovich kimondta, amivel mindenki egyetértett, hogy aki hátráltatja a csapatot, attól bizony meg kell válni. Aki viszont jó munkaerő, azt meg kell tartani, ő pedig hovatovább most vesz fel új kollégákat, hogy erősítse az értékesítést. Az Eisbergnél szintén bővítenek, és Zoltán egy remek tippet is adott arra az esetre, ha egy vállalkozás nem tud 20%-os inflációkövető béremelést adni. Legyen inkább 3-4 alkalommal kisebb fizetésemelés évente, az jobban kigazdálkodható egy cég esetében.

Mit lehet még tenni a kollégákért? Legyenek megfelelő kommunikációs felületek, és ami a legfontosabb: a cég mindig mindenről kommunikáljon, ha jól, ha rosszul megy a szekér. Ugyanez a HR szakértő Szilvási Gáborral folytatott videóinterjúban is elhangzik. Az apróbb eseményeket (mikor jön a fizetés, stb) azért jó megosztani, mert a dolgozó tudja, hogy informálják, és a munkára tud koncentrálni a rágódás helyett.

Olyan kényes témák is előkerültek, mint a létszámstop, vagy épp az, hogy ha a vezető idegbeteg, akkor bizony mindenki az lesz, a csapat pedig szétesik. A nyugalom a dolog nyitja mindenki szerint, ehhez pedig a megtervezett stratégia jó alap.

A létszámstopban van ráció, de például a Mapeinél nem alkalmazzák. Markovich inkább a juttatási rendszerben látja a megoldást, az ő bérezési rendszerük jelentős része jutalék - ami attól függ, milyen számokat hoz a cég, és az alkalmazott hogyan teljesít. A fizetésemelést is jutalékban adják, ami náluk kiválóan működik.

Gazsi Zoltán egy kicsit távolabbról szemlélné a béremelés vagy a jutalék kérdését. Tegye fel magának a kérdést a vállalkozó, hogy van-e olyan vesztesége a cégnek, amelyre ha ráállítana egy embert, akkor az hamar megtérülne. Példájánál maradva ha pár raklap saláta a sarokban maradna, az számukra hétszámjegyű veszteség, míg ha van egy ember, aki ezt kiszúrja, az mindjárt jobb a cégnek, jutalék esetén a dolgozónak is.

Hogyan kezeljük a beszerzéseket?

Markovich Béla szerint 2023-ban a beszállítók egy része engedni fog az árából, hiszen nem lesz akkora kereslet. Főként a fuvarosokkal, marketingesekkel lehet majd tárgyalni meglátása szerint, és a versenyeztetési folyamatok fontosságára hívta fel a figyelmet. Nagyon izgalmas volt ez a megjegyzése, hiszen a beszerzési szakértőnk, Südy György szintén kiemelten kezeli ezt a témát, és a Billingóval is megosztott jó pár tippet erről. Az nagyon fontos, hogy a beszerző a csapat tagja, így nem eltaposni kell, hanem együttműködni vele. Erre Gazsi Zoltán is ráerősített, ők rendszeresen kijárnak a beszállítóikhoz, és a végletekig kooperatívak. Ha kell, lecserélik a beszállítókat, de akit lehet, megtartanak. Ehhez az etalon mindig a vásárlói igény. Keleti József szerint a tárgyalástechnika szintén egy fontos mozaik a kirakósban, érteni kell hozzá, és ezen a téren is hosszabb távon érdemes gondolkodni, stratégiát kialakítani.

A kerekasztal-beszélgetésen aláhúzták az eddigi energetikai és HR költségcsökkentési témáinkat, egyetértettek az általunk megkérdezett szakemberekkel. Energetikai szakértőt mindenképp fogadni kell a valódi hatékonyság érdekében, a folyamatátvilágítás fontossága megkérdőjelezhetetlen, és aki tudja, a marketing és digitalizálási folyamatainak erőforrásait is tekerje felfelé. Az előre menetelés most az igazi kiadáscsökkentés!

Hasonló cikkek a kategóriában

10 éves a Billingo online számlázó

10 év alatt közel 100 millió számlát állítottak ki a vállalkozások a Billingóval

Billingo hírek 2024.03.25. - 4 p. olvasás

Már 10 éve részese a magyar vállalkozások életének a Billingo online számlázó, ami most ünnepli megalapításának 10. évfordulóját. A cég elsősorban a mikro-, kis...

JVSZ - Best Technology Investment - Billingo

Companies for the Future díjat kapott a Billingo

Billingo hírek 2024.02.05. - 6 p. olvasás

A Joint Venture Szövetség immár harmadik alkalommal rendezte meg a Companies for the Future Award gálát, ahol idén Besztró Szabolcs, a Billingo Operatív és Stra...

Mesterséges intelligencia kutatás

Erre használják a cégek a mesterséges intelligenciát

Billingo hírek 2024.01.08. - 5 p. olvasás

A magyar vállalkozások többsége szerint az MI időt és energiát spórol a cégeknek. A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is ...

Billingo AI

Pénzügyi sci-fi kézikönyv a Billingótól

Billingo hírek 2023.11.17. - 2 p. olvasás

Itt a nagy leleplezés: a Billingo háza táján óriási fejlesztések folynak a háttérben, amely nemcsak a számlázást helyezi új alapokra. Vezérigazgatónk, Sárospata...

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Billingo hírek 2023.11.15. - 1 p. olvasás

Gőzerővel dolgozunk azon, hogy az átalányadózók év végi hajrája könnyebb legyen. Az utolsó negyedév sosem egyszerű egy vállalkozónak, de mi igyekeztünk azzá ten...

b2w

Formabontó és előremutató - ilyen volt a B2W Fesztivál

Billingo hírek 2023.11.06. - 6 p. olvasás

Óriási szükség van arra, hogy a vállalkozások előre tervezzenek, gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a változásokra. A marketing területére különösen igaz e...

Back to Top