Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Hiteles információk a katásoka…
KATA - 2020.04.20. - 2 p. olvasás

Hiteles információk a katásokat megillető mentességről

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Rengeteg katás vállalkozást érint a koronavírus járvány miatti korlátozás. Többen a bevételeiktől részben vagy teljes egészben is elesnek most. Számukra jelenthet mentőhálót a katásokra vonatkozó mentességről kiadott rendelet. Ezt értelmezte Bonácz Zsolt adószakértő a Billingo szakértői blogon.

Hiteles információk a katásokat megillető mentességről

A mentesség a havi fix tételes adóra vonatkozik. Nem minden katás jogosult a mentességre.  A mentességre jogosultak körét a 61/2020. (III.23.) Kormányrendelet határozza meg. A Rendelet a jogosultak részére mentességet 2020. március-hónapokra biztosítja. 

A Rendelet tételesen nem szabályozza a következő kérdést:

  • a mentességre való jogosultságot a katás vállalkozás köteles bejelenteni a NAV felé; vagy
  • a mentességre való jogosultságot a NAV hivatalból állapítja meg.

Magam részéről az első megoldást tartanám helyesnek. Ugyanis a vállalkozás biztosan tudja, hogy az adott hónapban folytatta-e mentességre jogosító tevékenységet. Azonban a mentességet a NAV hivatalból állapítja meg . 

Tekintsük át, hogy ez mit jelent a gyakorlatban.

Azt, hogy a Rendeletben foglalt mentességet a NAV a saját nyilvántartás adatai alapján adja meg. Ez azt is jelenti, hogy a NAV a nyilvántartásában szereplő adatokat ellenkező bizonyításig valósnak tekinti.  

Két eset fordulhat elő:

  • a) a NAV megadja a mentességet, ha az általa nyilvántartott tevékenységei között szerepel a mentességre jogosító tevékenység,
  • b) ellenkező esetben az adott hónapra a tételes adót esedékességekor előírja.

A NAV 2020. március, április, május és június hónapra külön-külön megvizsgálja, hogy a katás vállalkozást a mentesség megilleti-e.  

A NAV a tételes adót a 288-as adónemben írja elő.
Ha a NAV a mentességet megállapítja, akkor a következők szerint jár el: 

  • az adott hónapra vonatkozó esedékességi időponttal előírja a kisadózó(k) után egyébként fizetendő tételes adót;
  • az adott hónapra vonatkozó esedékességi időponttal ugyanezt az összeget jóváírja „COVID-19 nemzetgazd. enyhítés” hivatkozással.

Az azonos összegű előírás és jóváírás következtében a fizetendő tételes adó nulla forintot tesz ki.

Tehát a katás vállalkozás számára az adószámlából derül ki, hogy az adott hónapra a mentességet megkapta-e, vagy sem.

Általában az esedékesség időpontjára a NAV utólag írja elő a tételes adót. Ezt nem feltétlenül az esedékesség napját követő napon teszi meg.

Vélhetően több esetben előáll a következő helyzet.

A katás vállalkozás szerint a mentesség megillette volna, de ennek ellenére a NAV az adott hónapra előírta a tételes adót. Ebben az esetben kérelmet nyújthat be a NAV-hoz, amelyben kéri a mentesség megállapítását. 

A kérelmet a NAV határozattal köteles elbírálni, amellyel szemben fellebbezést lehet benyújtani. A fellebbezést a másodfokú adóhatóság ugyancsak határozatban bírálja el. Ezzel szemben közigazgatási per indítható.

Tegyük fel, hogy a katás vállalkozás a mentességre jogosító tevékenység befejezését elmulasztotta bejelenteni. Ennek következtében a NAV nem írja elő terhére a tételes adót.

A NAV utólag vizsgálhatja, hogy a nyilvántartásában szereplő tevékenységet a katás vállalkozás valóban folytatta-e. Amennyiben nem, akkor a mentességre való jogosultság hiányát utólag megállapítja. Erre hivatkozva az adott hónapra vonatkozó tételes adót utólag előírja.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés