Hiteles információk a katásokat megillető mentességről

Adózás, NAV 2020.04.20. - 2 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 3 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Rengeteg katás vállalkozást érint a koronavírus járvány miatti korlátozás. Többen a bevételeiktől részben vagy teljes egészben is elesnek most. Számukra jelenthet mentőhálót a katásokra vonatkozó mentességről kiadott rendelet. Ezt értelmezte Bonácz Zsolt adószakértő a Billingo szakértői blogon.

Hiteles információk a katásokat megillető mentességről

A mentesség a havi fix tételes adóra vonatkozik. Nem minden katás jogosult a mentességre.  A mentességre jogosultak körét a 61/2020. (III.23.) Kormányrendelet határozza meg. A Rendelet a jogosultak részére mentességet 2020. március-hónapokra biztosítja. 

A Rendelet tételesen nem szabályozza a következő kérdést:

  • a mentességre való jogosultságot a katás vállalkozás köteles bejelenteni a NAV felé; vagy
  • a mentességre való jogosultságot a NAV hivatalból állapítja meg.

Magam részéről az első megoldást tartanám helyesnek. Ugyanis a vállalkozás biztosan tudja, hogy az adott hónapban folytatta-e mentességre jogosító tevékenységet. Azonban a mentességet a NAV hivatalból állapítja meg . 

Tekintsük át, hogy ez mit jelent a gyakorlatban.

Azt, hogy a Rendeletben foglalt mentességet a NAV a saját nyilvántartás adatai alapján adja meg. Ez azt is jelenti, hogy a NAV a nyilvántartásában szereplő adatokat ellenkező bizonyításig valósnak tekinti.  

Két eset fordulhat elő:

  • a) a NAV megadja a mentességet, ha az általa nyilvántartott tevékenységei között szerepel a mentességre jogosító tevékenység,
  • b) ellenkező esetben az adott hónapra a tételes adót esedékességekor előírja.

A NAV 2020. március, április, május és június hónapra külön-külön megvizsgálja, hogy a katás vállalkozást a mentesség megilleti-e.  

A NAV a tételes adót a 288-as adónemben írja elő.
Ha a NAV a mentességet megállapítja, akkor a következők szerint jár el: 

  • az adott hónapra vonatkozó esedékességi időponttal előírja a kisadózó(k) után egyébként fizetendő tételes adót;
  • az adott hónapra vonatkozó esedékességi időponttal ugyanezt az összeget jóváírja „COVID-19 nemzetgazd. enyhítés” hivatkozással.

Az azonos összegű előírás és jóváírás következtében a fizetendő tételes adó nulla forintot tesz ki.

Tehát a katás vállalkozás számára az adószámlából derül ki, hogy az adott hónapra a mentességet megkapta-e, vagy sem.

Általában az esedékesség időpontjára a NAV utólag írja elő a tételes adót. Ezt nem feltétlenül az esedékesség napját követő napon teszi meg.

Vélhetően több esetben előáll a következő helyzet.

A katás vállalkozás szerint a mentesség megillette volna, de ennek ellenére a NAV az adott hónapra előírta a tételes adót. Ebben az esetben kérelmet nyújthat be a NAV-hoz, amelyben kéri a mentesség megállapítását. 

A kérelmet a NAV határozattal köteles elbírálni, amellyel szemben fellebbezést lehet benyújtani. A fellebbezést a másodfokú adóhatóság ugyancsak határozatban bírálja el. Ezzel szemben közigazgatási per indítható.

Tegyük fel, hogy a katás vállalkozás a mentességre jogosító tevékenység befejezését elmulasztotta bejelenteni. Ennek következtében a NAV nem írja elő terhére a tételes adót.

A NAV utólag vizsgálhatja, hogy a nyilvántartásában szereplő tevékenységet a katás vállalkozás valóban folytatta-e. Amennyiben nem, akkor a mentességre való jogosultság hiányát utólag megállapítja. Erre hivatkozva az adott hónapra vonatkozó tételes adót utólag előírja.

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top