Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Számlázás 2020: az induló váll…
NAV - 2019.12.20. - 4 p. olvasás

Számlázás 2020: az induló vállalkozások sem mentesülnek az adatszolgáltatási kötelezettség alól

Sárospataki Albert
Sárospataki Albert Billingo, startup

Az induló vállalkozások már az alapítást követően is a vártnál több adminisztrációs feladattal találják szembe magukat, 2020. július 1-jétől ehhez jön még az adatszolgáltatási kötelezettség kibővítésével járó extra “papírmunka” is. Az Online Számla kibővítése a friss vállalkozásokat sem kíméli, hamarosan minden egyes számlát látni fog a NAV.

online adatszolgáltatási kötekezettség

Érdemes alaposan átgondolni a számlázó program választását

2018. július 1-jén vezették be az online adatszolgáltatási kötelezettséget, amely kezdetben csak a belföldi adóalanyok számára kiállított, min. 100 000 Ft áfa tartalmú számlákra vonatkozott. Az érintett számlákat be kell küldeni a NAV részére, amiből az államkasszának már az első évben 200-250 milliárd forint extra bevétele keletkezett.

A gazdaságfehérítő intézkedés szemmel láthatóan elérte a célját. Varga Mihály Pénzügyminiszter novemberben be is jelentette a folytatást, amelyet időközben már el is fogadott az Országgyűlés. 2020-ban 2 lépcsőben kiterjesztik a beküldendő számlák körét, így gyakorlatilag 2021-től minden egyes számlát látni fog a NAV. 

Az adatszolgáltatási kötelezettséget 2 lépcsőben bővítik majd:

=> 2020. július 1-től eltörlik a 100 000 Ft-os határt és minden belföldi adóalanynak kiállított számlát be kell küldeni az adóhatóság részére. 

=> 2021. január 1-től pedig a magánszemélyek részére kiállított számlákat is látni fogja a NAV.

Az adatszolgáltatási kötelezettség extra adminisztrációt jelent majd a vállalkozások számára. A Billingo online számlázóval azonban teljes mértékben automatizálható a folyamat. Ezért sem mindegy, hogy induló vállalkozásként mivel kezdünk számlázni.

Legfontosabb tudnivalók az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez

A legfontosabb tudnivaló, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség minden egyes vállalkozót és vállalkozást érinteni fog 2020. július 1-jétől, aki belföldi adóalany (belföldi vállalkozás) részére számláz. Nem lesz kivétel.

Az Áfa Tv. ezt követően sem írja majd elő, hogy csak számlázó programmal számlázhatnak a vállalkozások. Nem tűnik el a kézi számlatömb, csak éppen nem lesz értelme, hiszen az adatszolgáltatást online kell intézni. Ezt manuálisan vagy számlázó programon keresztül automatizáltan is meg lehet majd tenni.

Extra adminisztráció vagy az automatizálás kényelme

A korábbiakhoz képest fontosabb kérdéssé válik, hogy milyen számlázó programmal szeretnénk számlázni a jövőben. A kézzel vagy az online összekötéssel nem rendelkező számlázóból kiállított számlákat 4 napon belül, egyesével, manuálisan kell rögzíteni a NAV Online Számla rendszerébe. Ez persze időigényes és fennáll a hibázás lehetősége is. 

A Billingo online számlázóval ezzel szemben teljesen automatizálható az adatszolgáltatás. Ehhez csak néhány lépésben össze kell kötni az Ügyfélkapun keresztül a Billingót az Online Számla rendszerével. A számla kiállításakor a rendszer ellenőrzi a számlákat és az adatszolgáltatásban érintett számlákat azonnal beküldi a NAV-nak.

Látványos visszajelzések az adatszolgáltatás sikerességéről a Billingóban

Nagyon fontos, hogy a vállalkozás felelőssége, hogy a számlák határidőn belül és hibátlanul legyenek beküldve a NAV részére. A manuális adatfeltöltés emiatt rizikósabb is. Hibás vagy hiányos teljesítés esetén ugyanis számlánként több százezer forintra rugó mulasztási bírságot is kiszabhat a NAV. 

A Billingo online számlázóval minden számla mellett színes kis ikonok jelzik, hogy az adott számlát be kell-e küldeni a NAV részére. Ha igen, sikeres volt-e az adatszolgáltatás, ha nem, miért nem sikerült beküldeni a számlát, mi volt a hiba oka. 

Számlázás 2020: az induló vállalkozások sem mentesülnek az adatszolgáltatási kötelezettség alól

Magyarázat:

  1. A számla beküldése nem sikerült, az ikonra kattintva az okot is felfedheted.
  2. Az adatszolgáltatás sikeres volt, a számla beérkezett a NAV-hoz
  3. Nem kell beküldeni a számlát vagy a rendszer valamilyen hiba miatt nem tudta azt beküldeni. Az ikonra kattintva pontos információt is kapsz az okokról.
  4. A számla beküldése folyamatban van, a Billingo a NAV válaszára vár.

Kézi számlatömb vagy Billingo online számlázó - nem lehet kérdés

A bizonytalan induló vállalkozások még mindig szívesen nyúlnak a kézi számlatömbök felé. Fontos azonban tudni, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség kiterjesztésével nem lesz olyan vállalkozás, amely számára ez jó választás lenne, mert

  • a jogszabály hatályba lépésével azonnal életbe lép az extra adminisztrációs feladat, ami minden belföldre számlázó vállalkozást érint,
  • hiába ragaszkodnánk a kézi számlatömbhöz, az adatokat a NAV online rendszerébe kell majd feltölteni, 
  • ha kimarad vagy hibás az adatszolgáltatás, azzal a vállalkozás számlánként jelentős összegű mulasztási bírságot kockáztat,
  • egyre gyakoribb, hogy a könyvelők is extra díjat számolnak fel a kézi számlák online beküldésének intézéséért,
  • a kézi számla elavult, a piaci igények is az igényesebb, olvashatóbb, környezetkímélő, e-mailben is küldhető számlák felé mutatnak.

Számlázz Billingóval kényelmesen és INGYEN!

Válaszd már vállalkozásod indulásakor a Billingo online számlázót és számlázz a Billingo Starterrel teljesen ingyen és korlátlanul!

Billingózz Te is, és válaszd a kényelmes adatszolgáltatást!

Megnézem »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top