Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Megszűnhet a kata státusz tart…
KATA - 2020.05.11. - 5 p. olvasás

Megszűnhet a kata státusz tartozás miatt a járványveszély időszakában?

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

A katás státus több ok miatt megszűnhet. Bonácz Zsolt adószakértő ezúttal annak járt utána, mi a helyzet járányhelyzetben. Olvasd tovább!

Megszűnhet a kata státusz tartozás miatt a járványveszély időszakában?

Mikor szűnhet meg a kata státusz?

A katás státusz több ok miatt megszűnhet. Egyik ok a következő. 

A katás vállalkozás NAV-nál nyilvántartott, végrehajtható, nettó módon számított adótartozása a naptári év utolsó napján meghaladja a 100 ezer forintot. A katás státusz megszűnéséről a NAV határozatot hoz. A katás státusz a határozat véglegessé válása hónapjának utolsó napjával szűnik meg. 

A NAV visszavonja a határozatát, ha a katás vállalkozás adótartozását a határozat véglegessé válásáig megfizeti.

A tartozás megfizetését jelenti az is, ha a NAV

  • az adótartozás teljes összegére fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett, vagy
  • az adótartozás teljes összegét méltányosságból elengedte,

feltéve, hogy az engedélyező határozat a kata megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig véglegessé vált.

Fizetési halasztás azt jelenti, hogy a tartozást egyben egy későbbi időpontban kell megfizetni. A részletfizetés a tartozás részletekben való megfizetését jelenti. 

Sok esetben szembesültem azzal, hogy a szóban forgó szabályt a katás vállalkozás a következők szerint értelmezte. Megfizettek az adótartozásból olyan összeget, hogy a fennmaradó tartozás 100 ezer forintnál kevesebb legyen. Ez a jogértelmezés nem helyes. Ahhoz, hogy a NAV visszavonja határozatát a teljes tartozást rendezni kell. 

Mint említettem a tartozás megfizetését jelenti az is, ha a NAV a tartozásra fizetési halasztást, vagy részletfizetést engedélyezett, illetve azt elengedte.

Az előző szabályt ennél a megoldásnál is figyelembe kell venni. Azaz a teljes tartozásra kell részletfizetést, fizetési halasztást, vagy elengedést kérni. Ez még kevés. A NAV-nak az engedélyt véglegesen meg kell adni a katás státusz megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig. Lehet a két megoldást ötvözni is. 

A vállalkozás a tartozás egy részét megfizeti. A fennmaradó összegre kér fizetési halasztást, vagy részletfizetést engedélyezett, illetve kérelmezi annak elengedését.

Fizetés könnyítés a járványveszélyre való tekintettel

Az előzőekben említett szabályozás a járványveszélyre tekintettel hozott 61/2020. (III.23.) Korm.rendelet (továbbiakban: Rendelet). A Rendelet szerint a Kata tv. szerinti, 2020. március 1-jét megelőzően esedékes adótartozásra fizetési kedvezményt biztosít. A tartozás a veszélyhelyzet megszűnésének negyedévét követő hónaptól 10 havi egyenlő részletben fizethető meg.  A Rendelet automatikus fizetési halasztást és részletfizetést biztosít. Azt a katás vállalkozásoknak külön nem kell kérelmezni. 

A NAV jogértelmezése szerint ez a szabály a 2020. február havi tételes adóra is vonatkozik. A Kata tv. szerinti tartozás a tételes adó és a 40 %-os mértékű adó. Ezeket a tételeket a NAV a 288-as adónemben könyveli. Az adónem megnevezése a következő: NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számla. 

A NAV által kiadott tájékoztatás szerint a Kormányrendelet alapján a következők szerint jár el. Megállapítja a 288-as adónemen fennálló tartozás összegét 2020. március 31-ei állapot alapján. A tartozás összegét törli, majd a járványveszély elmúltát követően az esedékes részleteket előírja. 

A 2020. március 31-ét követően megfizetett tételek túlfizetésként jelentkeznek a katás vállalkozás adószámláján. Ezáltal ezek figyelembe vehetők a 2020. március 31-ét követően esedékes kötelezettségek megfizetéseként.

Kormányrendelet következménye 

Tegyük fel, hogy a katás vállalkozásnak 2019. december 31-én katában (288-as adónem) több mint 100 ezer forint tartozása van. Erre a tartozásra is vonatkozik a Rendeletben biztosított kedvezmény. Azonban ez nem mindig eredményezi azt, hogy a 2019. december 31-én fennálló, 100 ezer forintot meghaladó kata tartozás miatt a katás státusz nem szűnhet meg.  

Csak akkor, ha a NAV 2020. március 23-e előtt a kata tartozás miatt már nem szüntette meg a vállalkozás katás státuszát.

A Rendelet a kihirdetést követő naptól, azaz 2020. március 24-től válthat ki joghatást. Emiatt a NAV a katás státuszt megszüntethette a katás tartozás miatt, ha erre vonatkozó határozata véglegessé vált 2020. március 23-ig. A véglegessé válás a határozat kézbesítésétől számított 16. napon következik be. Ha a vállalkozás fellebbezést nyújt be, akkor a véglegessé válás a másodfokú adóhatóság (NAV Fellebbviteli Igazgatóság) által hozott határozat kézbesítésének napján áll be. 

Tehát az alábbi esetekben a NAV a katában 2019. december 31-én fennálló tartozás miatt a katás státuszt nem szüntetheti meg: 

  • 2020. március 23-ig nem hozott határozatot;
  • 2020. március 23-e előtt határozatot hozott, de az nem vált véglegessé 2020. március 23-ig.

Megítélésem szerint a NAV 2020. március 23-a után nem hozhat határozatot. Ugyanis a katában fennálló tartozást a Rendelet alapján megfizetettnek kell tekinteni.

A NAV álláspontja szerint a Rendelet szerint az adószámláról a katában 2020. március 31-én fennálló tartozást kell törölni.

Véleményem szerint ennek nincs jelentősége a katás státusz megszűnésénél. Ennek az az oka, hogy a Kormányrendelet hatályba lépése a döntő. Ennek időpontja pedig 2020. március 24-e.

Más adónem(ek)ben fennálló tartozást rendezni kell

Előfordulhat, hogy a katás vállalkozásnak nemcsak katában (288-as adónemben), hanem más adónemben is fennállt 2019. december 31-én tartozása. A Rendelet kizárólag a katában fennálló tartozásra vonatkozik. 

Azonban a katás státusz megmaradáshoz az összes tartozást rendezni kell a NAV által hozott határozat véglegessé válásáig.

Ezért a más adónem(ek)ben 2019. december 31-ig meglevő adótartozást a katás státusz fennmaradásához rendezni kell. Ennek határideje a katás státusz megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válása.

A tartozás megfizetését jelenti az is, ha a NAV a más adónem(ek)ben fennálló

  • az adótartozás teljes összegére fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett, vagy
  • az adótartozás teljes összegét méltányosságból elengedte,
    feltéve, hogy az engedélyező határozat a kata megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig véglegessé vált. 

A járványveszély időszakában a fizetési könnyítésekre vonatkozó szabályokról itt találhatsz tájékoztatást .

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska