Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Megszűnhet a kata státusz tart…
KATA - 2020.05.11. - 5 p. olvasás

Megszűnhet a kata státusz tartozás miatt a járványveszély időszakában?

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

A katás státus több ok miatt megszűnhet. Bonácz Zsolt adószakértő ezúttal annak járt utána, mi a helyzet járányhelyzetben. Olvasd tovább!

Megszűnhet a kata státusz tartozás miatt a járványveszély időszakában?

A katás státus több ok miatt megszűnhet. Egyik ok a következő. 

A katás vállalkozás NAV-nál nyilvántartott, végrehajtható, nettó módon számított adótartozása a naptári év utolsó napján meghaladja a 100 ezer forintot. A katás státus megszűnéséről a NAV határozatot hoz. A katás státus a határozat véglegessé válása hónapjának utolsó napjával szűnik meg. 

A NAV visszavonja a határozatát, ha a katás vállalkozás adótartozását a határozat véglegessé válásáig megfizeti.

A tartozás megfizetését jelenti az is, ha a NAV

  • az adótartozás teljes összegére fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett, vagy
  • az adótartozás teljes összegét méltányosságból elengedte,

feltéve, hogy az engedélyező határozat a kata megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig véglegessé vált.

Fizetési halasztás azt jelenti, hogy a tartozást egyben egy későbbi időpontban kell megfizetni. A részletfizetés a tartozás részletekben való megfizetését jelenti. 

Sok esetben szembesültem azzal, hogy a szóban forgó szabályt a katás vállalkozás a következők szerint értelmezte. Megfizettek az adótartozásból olyan összeget, hogy a fennmaradó tartozás 100 ezer forintnál kevesebb legyen. Ez a jogértelmezés nem helyes. Ahhoz, hogy a NAV visszavonja határozatát a teljes tartozást rendezni kell. 

Mint említettem a tartozás megfizetését jelenti az is, ha a NAV a tartozásra fizetési halasztást, vagy részletfizetést engedélyezett, illetve azt elengedte.

Az előző szabályt ennél a megoldásnál is figyelembe kell venni. Azaz a teljes tartozásra kell részletfizetést, fizetési halasztást, vagy elengedést kérni. Ez még kevés. A NAV-nak az engedélyt véglegesen meg kell adni a katás státus megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig. Lehet a két megoldást ötvözni is. 

A vállalkozás a tartozás egy részét megfizeti. A fennmaradó összegre kér fizetési halasztást, vagy részletfizetést engedélyezett, illetve kérelmezi annak elengedését.

Fizetési könnyítés a járványveszélyre tekintettel 

Az előzőekben említett szabályozás a járványveszélyre tekintettel hozott 61/2020. (III.23.) Korm.rendelet (továbbiakban: Rendelet). A Rendelet szerint a Kata tv. szerinti, 2020. március 1-jét megelőzően esedékes adótartozásra fizetési kedvezményt biztosít. A tartozás a veszélyhelyzet megszűnésének negyedévét követő hónaptól 10 havi egyenlő részletben fizethető meg.  A Rendelet automatikus fizetési halasztást és részletfizetést biztosít. Azt a katás vállalkozásoknak külön nem kell kérelmezni. 

A NAV jogértelmezése szerint ez a szabály a 2020. február havi tételes adóra is vonatkozik. A Kata tv. szerinti tartozás a tételes adó és a 40 %-os mértékű adó. Ezeket a tételeket a NAV a 288-as adónemben könyveli. Az adónem megnevezése a következő: NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számla. 

A NAV által kiadott tájékoztatás szerint a Kormányrendelet alapján a következők szerint jár el. Megállapítja a 288-as adónemen fennálló tartozás összegét 2020. március 31-ei állapot alapján. A tartozás összegét törli, majd a járványveszély elmúltát követően az esedékes részleteket előírja. 

A 2020. március 31-ét követően megfizetett tételek túlfizetésként jelentkeznek a katás vállalkozás adószámláján. Ezáltal ezek figyelembe vehetők a 2020. március 31-ét követően esedékes kötelezettségek megfizetéseként.

Kormányrendelet következménye 

Tegyük fel, hogy a katás vállalkozásnak 2019. december 31-én katában (288-as adónem) több mint 100 ezer forint tartozása van. Erre a tartozásra is vonatkozik a Rendeletben biztosított kedvezmény. Azonban ez nem mindig eredményezi azt, hogy a 2019. december 31-én fennálló, 100 ezer forintot meghaladó kata tartozás miatt a katás státus nem szűnhet meg.  

Csak akkor, ha a NAV 2020. március 23-e előtt a kata tartozás miatt már nem szüntette meg a vállalkozás katás státusát.

A Rendelet a kihirdetést követő naptól, azaz 2020. március 24-től válthat ki joghatást. Emiatt a NAV a katás státust megszüntethette a katás tartozás miatt, ha erre vonatkozó határozata véglegessé vált 2020. március 23-ig. A véglegessé válás a határozat kézbesítésétől számított 16. napon következik be. Ha a vállalkozás fellebbezést nyújt be, akkor a véglegessé válás a másodfokú adóhatóság (NAV Fellebbviteli Igazgatóság) által hozott határozat kézbesítésének napján áll be. 

Tehát az alábbi esetekben a NAV a katában 2019. december 31-én fennálló tartozás miatt a katás státust nem szüntetheti meg: 

  • 2020. március 23-ig nem hozott határozatot;
  • 2020. március 23-e előtt határozatot hozott, de az nem vált véglegessé 2020. március 23-ig.

Megítélésem szerint a NAV 2020. március 23-a után nem hozhat határozatot. Ugyanis a katában fennálló tartozást a Rendelet alapján megfizetettnek kell tekinteni.

A NAV álláspontja szerint a Rendelet szerint az adószámláról a katában 2020. március 31-én fennálló tartozást kell törölni.

Véleményem szerint ennek nincs jelentősége a katás státus megszűnésénél. Ennek az az oka, hogy a Kormányrendelet hatályba lépése a döntő. Ennek időpontja pedig 2020. március 24-e.

Más adónem(ek)ben fennálló tartozást rendezni kell

Előfordulhat, hogy a katás vállalkozásnak nemcsak katában (288-as adónemben), hanem más adónemben is fennállt 2019. december 31-én tartozása. A Rendelet kizárólag a katában fennálló tartozásra vonatkozik. 

Azonban a katás státus megmaradáshoz az összes tartozást rendezni kell a NAV által hozott határozat véglegessé válásáig.

Ezért a más adónem(ek)ben 2019. december 31-ig meglevő adótartozást a katás státus fennmaradásához rendezni kell. Ennek határideje a katás státus megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válása.

A tartozás megfizetését jelenti az is, ha a NAV a más adónem(ek)ben fennálló

  • az adótartozás teljes összegére fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett, vagy
  • az adótartozás teljes összegét méltányosságból elengedte,
    feltéve, hogy az engedélyező határozat a kata megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig véglegessé vált. 

A járványveszély időszakában a fizetési könnyítésekre vonatkozó szabályokról itt találhatsz tájékoztatást .

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés