Megszűnhet a kata státusz tartozás miatt a járványveszély időszakában?

Adózás, NAV 2020.05.11. - 5 p. olvasás

A katás státus több ok miatt megszűnhet. Bonácz Zsolt adószakértő ezúttal annak járt utána, mi a helyzet járányhelyzetben. Olvasd tovább!

Mikor szűnhet meg a kata státusz?

A katás státusz több ok miatt megszűnhet. Egyik ok a következő. 

A katás vállalkozás NAV-nál nyilvántartott, végrehajtható, nettó módon számított adótartozása a naptári év utolsó napján meghaladja a 100 ezer forintot. A katás státusz megszűnéséről a NAV határozatot hoz. A katás státusz a határozat véglegessé válása hónapjának utolsó napjával szűnik meg. 

A NAV visszavonja a határozatát, ha a katás vállalkozás adótartozását a határozat véglegessé válásáig megfizeti.

A tartozás megfizetését jelenti az is, ha a NAV

  • az adótartozás teljes összegére fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett, vagy
  • az adótartozás teljes összegét méltányosságból elengedte,

feltéve, hogy az engedélyező határozat a kata megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig véglegessé vált.

Fizetési halasztás azt jelenti, hogy a tartozást egyben egy későbbi időpontban kell megfizetni. A részletfizetés a tartozás részletekben való megfizetését jelenti. 

Sok esetben szembesültem azzal, hogy a szóban forgó szabályt a katás vállalkozás a következők szerint értelmezte. Megfizettek az adótartozásból olyan összeget, hogy a fennmaradó tartozás 100 ezer forintnál kevesebb legyen. Ez a jogértelmezés nem helyes. Ahhoz, hogy a NAV visszavonja határozatát a teljes tartozást rendezni kell. 

Mint említettem a tartozás megfizetését jelenti az is, ha a NAV a tartozásra fizetési halasztást, vagy részletfizetést engedélyezett, illetve azt elengedte.

Az előző szabályt ennél a megoldásnál is figyelembe kell venni. Azaz a teljes tartozásra kell részletfizetést, fizetési halasztást, vagy elengedést kérni. Ez még kevés. A NAV-nak az engedélyt véglegesen meg kell adni a katás státusz megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig. Lehet a két megoldást ötvözni is. 

A vállalkozás a tartozás egy részét megfizeti. A fennmaradó összegre kér fizetési halasztást, vagy részletfizetést engedélyezett, illetve kérelmezi annak elengedését.

Fizetés könnyítés a járványveszélyre való tekintettel

Az előzőekben említett szabályozás a járványveszélyre tekintettel hozott 61/2020. (III.23.) Korm.rendelet (továbbiakban: Rendelet). A Rendelet szerint a Kata tv. szerinti, 2020. március 1-jét megelőzően esedékes adótartozásra fizetési kedvezményt biztosít. A tartozás a veszélyhelyzet megszűnésének negyedévét követő hónaptól 10 havi egyenlő részletben fizethető meg.  A Rendelet automatikus fizetési halasztást és részletfizetést biztosít. Azt a katás vállalkozásoknak külön nem kell kérelmezni. 

A NAV jogértelmezése szerint ez a szabály a 2020. február havi tételes adóra is vonatkozik. A Kata tv. szerinti tartozás a tételes adó és a 40 %-os mértékű adó. Ezeket a tételeket a NAV a 288-as adónemben könyveli. Az adónem megnevezése a következő: NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számla. 

A NAV által kiadott tájékoztatás szerint a Kormányrendelet alapján a következők szerint jár el. Megállapítja a 288-as adónemen fennálló tartozás összegét 2020. március 31-ei állapot alapján. A tartozás összegét törli, majd a járványveszély elmúltát követően az esedékes részleteket előírja. 

A 2020. március 31-ét követően megfizetett tételek túlfizetésként jelentkeznek a katás vállalkozás adószámláján. Ezáltal ezek figyelembe vehetők a 2020. március 31-ét követően esedékes kötelezettségek megfizetéseként.

Kormányrendelet következménye 

Tegyük fel, hogy a katás vállalkozásnak 2019. december 31-én katában (288-as adónem) több mint 100 ezer forint tartozása van. Erre a tartozásra is vonatkozik a Rendeletben biztosított kedvezmény. Azonban ez nem mindig eredményezi azt, hogy a 2019. december 31-én fennálló, 100 ezer forintot meghaladó kata tartozás miatt a katás státusz nem szűnhet meg.  

Csak akkor, ha a NAV 2020. március 23-e előtt a kata tartozás miatt már nem szüntette meg a vállalkozás katás státuszát.

A Rendelet a kihirdetést követő naptól, azaz 2020. március 24-től válthat ki joghatást. Emiatt a NAV a katás státuszt megszüntethette a katás tartozás miatt, ha erre vonatkozó határozata véglegessé vált 2020. március 23-ig. A véglegessé válás a határozat kézbesítésétől számított 16. napon következik be. Ha a vállalkozás fellebbezést nyújt be, akkor a véglegessé válás a másodfokú adóhatóság (NAV Fellebbviteli Igazgatóság) által hozott határozat kézbesítésének napján áll be. 

Tehát az alábbi esetekben a NAV a katában 2019. december 31-én fennálló tartozás miatt a katás státuszt nem szüntetheti meg: 

  • 2020. március 23-ig nem hozott határozatot;
  • 2020. március 23-e előtt határozatot hozott, de az nem vált véglegessé 2020. március 23-ig.

Megítélésem szerint a NAV 2020. március 23-a után nem hozhat határozatot. Ugyanis a katában fennálló tartozást a Rendelet alapján megfizetettnek kell tekinteni.

A NAV álláspontja szerint a Rendelet szerint az adószámláról a katában 2020. március 31-én fennálló tartozást kell törölni.

Véleményem szerint ennek nincs jelentősége a katás státusz megszűnésénél. Ennek az az oka, hogy a Kormányrendelet hatályba lépése a döntő. Ennek időpontja pedig 2020. március 24-e.

Más adónem(ek)ben fennálló tartozást rendezni kell

Előfordulhat, hogy a katás vállalkozásnak nemcsak katában (288-as adónemben), hanem más adónemben is fennállt 2019. december 31-én tartozása. A Rendelet kizárólag a katában fennálló tartozásra vonatkozik. 

Azonban a katás státusz megmaradáshoz az összes tartozást rendezni kell a NAV által hozott határozat véglegessé válásáig.

Ezért a más adónem(ek)ben 2019. december 31-ig meglevő adótartozást a katás státusz fennmaradásához rendezni kell. Ennek határideje a katás státusz megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válása.

A tartozás megfizetését jelenti az is, ha a NAV a más adónem(ek)ben fennálló

  • az adótartozás teljes összegére fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett, vagy
  • az adótartozás teljes összegét méltányosságból elengedte,
    feltéve, hogy az engedélyező határozat a kata megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig véglegessé vált. 

A járványveszély időszakában a fizetési könnyítésekre vonatkozó szabályokról itt találhatsz tájékoztatást .

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top