Mire figyelj 2021 decemberében vállalkozóként?

Vállalkozásfejlesztés 2021.12.14. - 12 p. olvasás

A december mindig érdekes vállalkozóként, hiszen sokszor ilyenkor dönthetsz, hogy min szeretnél változtatni a következő évben. Összegyűjtöttük, hogy milyen feladataid lehetnek az év utolsó hónapjában.


Mit tegyél, ha alanyi mentes vagy, de áfás szeretnél lenni?

Egyéni vállalkozóként a 21T101E nyomtatványt kell kitölteni, cégként a 21T201T űrlapot. Itt találod az ÁNYK nyomtatványkitöltőt >>

Egyéni vállalkozóként használhatod az ONYA-t is.

Amit választani kell: Az áfafizetési kötelezettséget az általános szabályok alapján állapítom meg.

Pénzforgalmi áfa választása

Ha most választod, hogy jövőre áfás akarsz lenni, akkor egyben jelöld, hogy pénzforgalmi áfát is szeretnél. A pénzforgalmi áfa lényege, hogy akkor kell befizetni az áfát, ha azt te meg is kaptad, azaz kiegyenlítették a kiállított számládat, viszont akkor igényelheted vissza (vonhatod le a fizetendő áfából) a költségszámláid áfatartalmát, ha te is kifizetted az adott számlát.

Ha már áfás vagy, de még nem pénzforgalmis, de jövőre már az akarsz lenni, akkor ezt kell jelölni.

Pénzforgalmi elszámolás választásával kapcsolatos nyilatkozat. Az Áfa tv. XIII/A. fejezete szerinti pénzforgalmi elszámolást választom. Kijelentem, hogy a választás feltételei esetemben fennállnak.

Ha áfás vagy, de alanyi mentes akarsz lenni és jogosult is vagy rá

Amit jelölni kell: Áfamentesség. Alanyi adómentességet választok.

Adószám változása

Figyelj arra, hogy ha akár áfás leszel, akár alanyi mentes, változni fog az adószámod (1-es vagy 2-es az első 8 szám után). Ne felejtsd el majd átírni a számlázóprogramodban, egyéb helyeken (pl. szerződés).

Ha áfás leszel, kötelező lesz a vállalkozói bankszámla is. Az új bankszámlát a bank jelenti a NAV-nak, ezt nem neked kell megtenni. Ezt se felejtsd el ráírni a kiállított számládra.

Ha katás akarsz lenni

Bármelyik hónapban bejelentheted, hogy a következő hónaptól katás akarsz lenni (ha jogosult vagy rá).

Amit jelölni kell: A kisadózó vállalkozások tételes adójával (kata) kapcsolatos nyilatkozatok, adatok.

Bejelentkezem a kisadózó vállalkozások tételes adója alá, ezzel együtt saját magamat mint magánszemélyt, kisadózóként bejelentem.

Meg kell adni a társadalombiztosítási azonosító jeled, jelölni kell, hogy főállású kisadózónak minősülsz vagy sem és ha főállású vagy, akkor jelölni kell, hogy főállású kisadózóként a biztosításom ezzel a bejelentéssel jön létre.

Választhatod a magasabb összegű (havi 75.000 ft) katát is.

Ne felejtsd el írásban tájékoztatni a partnereidet, hogy katás lettél és a kiállított számláidra is rá kell írni, hogy kisadózó vagy.

Ha ki akarsz lépni a katából és átalányadós akarsz lenni

Erről is bármelyik hónapban dönthetsz, de most különösen aktuális lehet, hiszen kedvezően változtak az átalányadó szabályai, de azért nem mindenkinek jó, ezt ki kell számolni.

Amit jelölni kell: A kataalanyiság megszűnése. A kata rendelkezéseit a bejelentés hónapjának utolsó napjától nem kívánom alkalmazni.

Katalanyiságom megszűnésének bejelentésével egyidejűleg, egyéni vállalkozói tevékenységemre az átalányadózást választom.

Az átalányadóról itt tudsz bővebben olvasni. Arra figyelj, hogy ha nem január 1-től választod az átalányadót, a bevételi kereted kevesebb lesz. Ha meghaladod az átalányadó bevételi keretét, akkor kiesel az átalányadóból és visszamenőleg a vállalkozói szja adózás alá fogsz kerülni (tételes költségelszámolás).

Ha kilépsz a katából, akkor erről írásban kell tájékoztatót küldened a partnereidnek.

Ne felejtsd el kivenni a számlázóprogramból a Kisadózó megjelölést.

Katás bt. kilépése a katából

Ha kilépsz a katából egy katás bt-nél és folytatod tovább a tevékenységet, akkor nyitómérleget kell összeállítani és ezt ellenőriztetni kell könyvvizsgálóval, közzétenni nem kell. Ennek a költsége 50-100.000 ft körül van. Ha nem folytatja tovább a tevékenységét a bt, akkor nem kell könyvvizsgáló.

Ha kivás akarsz lenni

Kivás csak cég lehet, azaz egyéni vállalkozó nem, így a 21T201T nyomtatványt kell használnod.

Amit jelölni kell: Kisvállalati adózás (kiva) választásának a bejelentése és megszűnése.

Bejelentkezés. A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 19. § (1) bekezdésében foglaltak alapján bejelentkezés a kisvállalati adó hatálya alá.

Bármikor be lehet lépni, a bejelentést követő hónap első napjától jön létre a kiva alanyiság.

Ha ki akarsz lépni a kivából

Amit jelölni kell: Kisvállalati adózás (kiva) választásának a bejelentése és megszűnése.

Kijelentkezés. A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 19.§ (2), vagy 19.§ (5) bekezdésében foglaltak alapján kijelentkezés a kisvállalati adó hatálya alól.

Jelölnöd kell, hogy miért lépsz ki a kivából. Az adóalanyiság megszűnésének oka. Itt ki kell választani a megfelelőt.

Figyelj a határidőre!

A bejelentést legkorábban az adóév december 1-jétől, legkésőbb az adóév december 20-áig lehet megtenni. A határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye.

Szja és kata visszatérítés

2021. december 31-ig be kell adni a VISSZADO nyomtatványt, ha jár neked az adóvisszatérítés és ha jár, akkor 2022. február 15-éig a NAV kiutalja az adóvisszatérítést.

Kinek jár az adóvisszatérítés?

Adó-visszatérítés jár annak, aki:

  • 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult és 2021-ben összevont adóalapba tartozó jövedelmet, például munkabért, megbízási díjat, ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet, őstermelői jövedelmet szerez, vállalkozói kivétet számol el. Adó-visszatérítés a külön adózó jövedelmek (például a lakás eladása, osztalék, tőzsdei nyereség) utáni adóból nem jár.

Családi kedvezményre jogosultként az kaphat adó-visszatérítést, aki:

  • gyermek után szülőként családi pótlékra jogosult,
  • várandós nő és a várandós nő közös háztartásban élő házastársa,
  • a családi pótlékra saját jogán jogosult,
  • rokkantsági járadékban részesül.

2021. év bármely napján családi kedvezményre jogosult és az ekho szabályai szerint adózik.

A kisadózóként bejelentett magánszemélynek, aki 2021. év bármely napján családi kedvezményre lenne jogosult.

Kinek NEM KELL nyilatkoznia?

Aki családi pótlékot kap, nem kell nyilatkoznia, mert az ellátást folyósító szervtől a NAV megkapja a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor az adó-visszatérítést a NAV arra a postai címre vagy bankszámlaszámra fizeti ki, ahova a családi pótlék érkezik.

Kinek KELL nyilatkoznia?

Azoknak, akiknek az adatai nem állnak teljes körűen a NAV rendelkezésére ahhoz, hogy 2022. február 15-ig megkaphassák az adóvisszatérítést, nyilatkozniuk kell.

Így tehát nyilatkoznia kell annak, aki:

  • családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja, ezért nem áll a NAV rendelkezésére a kiutaláshoz szükséges postai utalási cím, vagy belföldi fizetési számlaszám.
  • magzat után jogosult várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa. Az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat a NAV nem ismeri.
  • aki rokkantsági járadékban részesül, és év közben ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója érvényesíti a családi kedvezményt. Az ő, kiutaláshoz szükséges adatait a NAV nem ismeri.
  • kisadózóként bejelentett magánszemély, és nem kap családi pótlékot. Az ő, kiutaláshoz szükséges adatait a NAV nem ismeri.
  • máshova kéri az adó-visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja.

Miről lehet nyilatkozni?

A VISSZADO-n a magánszemély nyilatkozhat:

  • a családi kedvezményre jogosító gyermekek adatairól7, azaz azoknak a gyermekeknek az adatairól, aki után családi pótlékra jogosult,
  • a várandósság tényéről, ha a családi kedvezményre magzat után jogosult,
  • a jogosultság jogcíméről, azaz arról, hogy a családi kedvezmény
    - gyermek után,
    - magzat után,
    - rokkantsági járadékban részesülőként,
    - családi pótlékra saját maga után jogosultként

illeti meg.

  • a családi kedvezményre jogosult másik fél (házastárs, közjegyzői nyilvántartásban szereplő élettárs vagy bejegyzett élettárs) adatairól,
  • az adó-visszatérítés kiutalásának teljesítéséhez szükséges adatról (belföldi fizetési számlaszám vagy postai utalási cím. A kettő közül csak az egyiket kell beírni).

A nyilatkozaton az adóvisszatérítés alapjául szolgáló jövedelemről nem lehet nyilatkozni.

Ha nem nyilatkozol

Aki határidőben nem nyilatkozik, a visszatérítést a személyijövedelemadó-bevallásban érvényesítheti. Ha a magánszemély nem nyilatkozik 2021. december 31-éig, akkor az adóvisszatérítést a bevallási tervezet kiegészítésével vagy a 21SZJA bevallásban igényelheti.

Az szja és kata visszatérítésről itt tudsz több információt szerezni.

Ha tételes költségelszámolás szerint adóztál, de átalányadós akarsz lenni

Átalányadózást lehet választani a vállalkozás indításakor a webes ügysegéden vagy az éves szja bevallásban a következő évre. Az szja bevallás benyújtási határideje május 20, de ugye azért előtte már 4 hónapra be kell küldeni az 58-as járulékbevallást, amiben már átalányadó szerint adózik a vállalkozó, de még nem is jelezte a hatóság felé, hogy ő átalányadózást választott. Ebben az 58-as járulékbevallásban kell megfelelően kitölteni a számokat, ebből fogja tudna a NAV, hogy átalányadózó.

Azaz elvileg nem lehet év közben választani az átalányadót működő vállalkozás esetében, gyakorlatilag meg lehetséges, mert a Kata törvény erre lehetőséget ad, hogy ha valaki kilép a katából, akkor rögtön be is léphet az átalányadó alá, ha megfelel a feltételeknek.

Kata keret figyelése

Ha katásként kiállítottál egy számlát, de nem fizették ki, és nem is fogják 2021.12.31-ig, akkor ez a jövő évi kata keretedet fogja terhelni, de az áfahatárnál figyelni kell rá, ha a teljesítési időpontja még 2021-es.

Ha átléped az éves 12 millió forintos kata keretet, akkor a felette lévő rész után 40%-os adót kell fizessél az éves bevalláskor, azaz 2022. február 25-ig.

Továbbra is érvényes a 3 millió forintos szabály, azaz ha egy idei számládat jövőre egyenlíti ki az a partner, akinek jövőre is fogsz számlázni, akkor ez a számla már beleszámít a 3 millió ft-os értékhatárba. A kapcsoltakra és a külföldi adóalanyokra is vonatkozik ez.

Kata mentesítés

2021-ben meghatározott tevékenységi kört végzők mentesítést kaptak a kata megfizetése alól. Ez nem csökkenti a kata keretet, olyan, mintha fizettél volna katát.

Kifizetetlen számlák katásként

Ha katásként kiállítottál számlát, de még nem fizették ki, és még belefér a 2021-es kata keretedbe, akkor érdemes megsürgetni a számla kifizetését, hogy ne a jövő évi kata keretedet terhelje.

Áfakeret figyelése

Ha meghaladtad a 12 millió ft-os kata keretet, attól még maradsz katás, de lehet, hogy közben áfás is lettél, ha belfölditől származik a bevételed (alapesetben).

Év közben induló vállalkozásnál napra kell nézni az áfakeretet, azaz a 12 millió ft-ot el kell osztani 365-tel és szorozni azon napok számával, amikor már működtél az évben.

Ha meghaladtad ezt az értéket, akkor ezt be kell jelenteni a navnak, változik az adószámod, amelyik számlával meghaladtad az értékhatárt, az már áfás lesz és áfabevallás is kell majd. A számla teljesítés dátumát kell nézzed, hogy megállapítsd, melyik évbe tartozik az adott számla, azaz itt nem azt kell nézni, hogy mikor fizették ki, mint a kata keretnél.

Ellenőrizd le az adófolyószámládat!

Az Ebeven tudod megnézni. Szolgáltatások/Adószámla és pótlékadatok/Adószámla.

Arra figyelj, hogy a novemberi fizetendő katát december 20. után fogják előírni, ezzel még kalkulálj, ha előtte kéred le a folyószámlát.

Időszaknak megadhatsz későbbi dátumot is.

Mit látsz az adófolyószámládon?

  • Bal oldali oszlopban látod a Kötelezettség oldalt, azaz amit előírtak neked adófizetési kötelezettséget.
  • Jobb oldali oszlopban látod, hogy mi lett befizetve, átvezetve stb.
  • Az egyes adónemeknél látod a megnevezését, és az adónem számlaszámát, ahova utaltad az adót.
  • Minden egyes adónemnél kiírja az egyenleget.

Ha év végén a fennálló adótartozásod meghaladja a 100.000 forintot, akkor 2022. januárban kapsz egy határozatot, hogy ha megfizeted a tartozást a határozat jogerőre emelkedéséig, akkor nem raknak ki a katából.

Ha már tudod, hogy biztosan nem fogod tudni kifizetni a fennálló tartozást, kérjél részletfizetést.

Iparűzési adó egyenleg lekérdezése

Budapest >>

Nem Budapesten >>

Szünetelés

Ha szünetelni szeretnél, akkor ezt a webes ügysegéden tudod megtenni. Csak egyéni vállalkozást lehet szüneteltetni.

Figyelj rá, hogy a bejelentést követő naptól fogsz szünetelni és sok esetben utolsó napon nem mindig üzembiztos a rendszer, ráadásul ez ugye december 31, úgyhogy nem biztos, hogy jó ötlet utolsó napra hagyni a szünetelés bejelentését.

Már nem kell beadni a Nav és az önkormányzat felé a változásbejelentőt, hogy szünetelsz, elvileg az egyablakos rendszeren keresztül tudni fogják és nem írják majd elő az adót, gyakorlatilag ezt érdemes leellenőrizni a folyószámlán, és ha mégis előírták, akkor vagy telefonon, de inkább e-papíron szólni, hogy ha nem jó valami.

Ha főállású katás egyéni vállalkozó voltál és szünetelsz, akkor nem lesz érvényes tb-d, de ezt sem kell már bejelenti a Nav felé, hogy fizetni kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot, elvileg előírják maguktól, gyakorlatilag ez sem biztos, mert volt rá példa, hogy az orvosnál pirosat jelzett a taj szám, és akkor intézkedni kell sajnos.

Szilágyi Anita
Vállalkozás Okosan

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top