Ne félj a könyvelés digitalizálásától!

Könyvelőknek 2023.08.10. - 5 p. olvasás

A hagyományos papíralapú és manuális könyvelési módszerek ma már bátran nevezhetők elavultnak. Helyüket a modern, digitalizált könyvelési megoldásoknak adják át. Ebben a blog bejegyzésben megvizsgáljuk, hogy miért válik egyre népszerűbbé a könyvelés digitalizációja, milyen előnyei vannak, és milyen hatást gyakorol ez az üzleti hatékonyságra.

A digitális könyvelés forradalmát éljük, amely az üzleti világ átstrukturálódását is jelenti. Egy könyvelőtől ma már tanácsadói minőséget is elvárnak a vállalkozók, így a 10-20 évvel ezelőtti munkakör egyszerűen nem elég egy könyvelőnek. Hogy ne csak a hónap 32. napján tudjanak megpihenni, muszáj faragniuk a munkájuk mennyiségén. Na, de hogyan?

A könyvelés forradalma a gyakorlatban

A válasz persze itt is a digitalizáció, ami felgyorsítja az adminisztrációt, és lehetővé teszi az üzleti folyamatok optimalizálását, növelve a vállalkozások versenyképességét és növekedési lehetőségeit. A könyvelés terén pedig az adatrögzítésben van ennek óriási szerepe. Ha ugyanis egy automatizált rendszer ezen a téren le tudja venni a terhet a könyvelőről, már rengeteg ideje felszabadul.

Ha például nem kell egyesével összefésülni a számlákat a banki tranzakciókkal, mert megteszi helyettük egy banki integrációs szoftver, vagy ha a járulékok alakulását nem excelben kell vezetni minden egyes ügyfélnél, heti szinten órákat spórol meg egy könyvelő. Az csak bónusz, hogy pont az unalmas, feleslegesen időrabló folyamatoktól lehet így megszabadulni.

Mire szánható így plusz idő?

  • Továbbképzésekre
  • Vállalkozásfejlesztésre
  • A jogszabályi változások lekövetésére
  • Könyvelői konferenciák látogatására
  • Töltődésre, pihenésre

A digitalizáció előnyei a könyvelés területén

Gyorsabb és hatékonyabb folyamatok

A digitális könyvelés lehetővé teszi a tranzakciók és adatok gyorsabb rögzítését és feldolgozását, minimalizálva az emberi hibák lehetőségét. Az automatizált folyamatok révén a könyvelők több időt szentelhetnek elemzésre és stratégiai döntések meghozatalára, munkájukat a pontosság jellemezheti, ami növeli a saját és az általuk képviselt cég versenyképességét is.

Pontosabb adatok

Az emberi hibák csökkentésével a digitális könyvelés növeli az adatok pontosságát is, ami megbízhatóbb pénzügyi kimutatásokat eredményez. Az adatbiztonságra nagyobb hangsúly kerül olyan modern technológiai eszközöket felsorakoztató cégeknek köszönhetően, amelyek ezt garantálják. Hogy ez miért jó?

Felhőalapú tárolás és biztonság

A digitális könyvelés lehetőséget nyújt az adatok felhőalapú tárolására, amely biztonságosabb és elérhetőbb, mint a hagyományos papíralapú megoldások. Az adatbiztonság ma pedig egy kulcskérdés a vállalkozások esetében, egy könyvelő egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy erre ne figyeljen oda. Egy könyvelő viszont nem biztonsági szakember, így jó, ha ezt a részt másnak delegálja. Az információk a felhőből ráadásul gyorsabban és könnyebben visszakövethetők, ha keresni kell őket ellenőrzés, elemzés vagy átfésülés során.

Hatósági javaslat is a digitalizáció

Arra, hogy egy képzeletbeli szavazáson a digitalizáció urnájába dobják szelvényüket a könyvelők, az Adóhivatal és az EU is ösztönzi őket. A szabályozási háttér ugyanis abba az uniformizált irányba mutat, hogy minden számla egységes rendszeren belül kezelhető legyen. Ehhez pedig a papír alapú nyugták lebegtetése a következő években már nem lesz elég egy-egy ellenőrzéskor.

De semmi vész, gondoljunk csak vissza az Ügyfélkapu vagy az elektronikus adóbevallás megjelenésére, az online pénztárgépek kötelezővé tételére, vagy az online számla bejelentési kötelezettségre. Minden átállás megléphető volt, és annak ellenére működünk ma általuk, hogy nem mindenhol ment minden zökkenőmentesen.

Könyvelői ügyfeleinknél és Átalányadó Asszisztens Facebook csoportunkban is azt tapasztaljuk, hogy a könyvelőktől ma már adatelemzést, jogszabályi értelmezést, tanácsadást is elvárnak. Számtalanszor teszik fel a kérdést a vállalkozásban gondolkodók, hogy melyik adózási forma számukra a legmegfelelőbb, melyik online számlázót válasszák, milyen pályázatokon indulhat az ő tevékenységével, egyáltalán milyen végzettség szükséges a tevékenységéhez, stb. Ez óriási falat, ha még emellett a pénzügyi kimutatások vagy adatok manuális felvitelével is foglalkozni kéne, hamar kiégetné az embert.

Mi segít a könyvelőnek?

Könyvelői szoftverek

Szerencsére már rengeteg könyvelői program érhető el, azt szeretnénk leszögezni, hogy a Billingo, bár sokan hiszik, nem az. A Billingo más lehetőségekhez rejti magában a kulcsot. A könyvelői szoftverek is gyorsítják a munkavégzést, segítik az ügyfelekkel való kommunikációt, és egyszerűsítik a munkavégzést.

Online számlázó

Itt jön a képbe a Billingo. Nemcsak az ügyfeleid számláihoz férhetsz hozzá könyvelőként (ha ő erre engedélyt ad), hanem a számodra ingyenesen használható felületünkkel aktualizálható és pontosítható a könyvelés, optimalizálhatók a folyamatok. ITT találod a részleteket, illetve mutatunk még pár indokot az automatizációra.

Az automatizáció ereje

Automatizált számlakezelés

A digitális könyvelés lehetőséget ad a számlák automatikus feldolgozására és fizetésére, csökkentve ezzel az adminisztratív terheket és időt takarítva meg.

Banki tranzakciók integrációja

Az automatizált banki integráció segítségével a vállalkozások könnyedén importálhatják banki tranzakcióikat a könyvelési rendszerbe, így naprakész adatokkal dolgozhatnak.

Üzleti folyamatok optimalizálása

Az automatizált könyvelési megoldások lehetővé teszik az üzleti folyamatok egyszerűsítését és optimalizálását, ami növeli az üzleti hatékonyságot, segít a stratégiai döntések meghozatalában, és csökkenti a felesleges kiadásokat.

Elemzési lehetőségek javulása

A digitális könyvelési adatok könnyebben elemezhetők, és számos jelentés, kimutatás készíthető a vállalkozás egészségének megértéséhez és fejlesztéséhez.

Az automatizált folyamatok, az adatbiztonság és a jobb döntéshozatali lehetőségek révén a digitalizáció hozzájárulhat a vállalkozások növekedéséhez és versenyképességének fokozásához a könyvelésben is. Azok a könyvelők, akik felismerik és kihasználják a digitalizált könyvelés előnyeit, magabiztosan vezethetik tovább vállalkozásukat, és könnyebben igazodnak a jövő kihívásaihoz. Az üzleti hatékonyságuk kulcsa tehát a könyvelés digitalizációja lesz, ehhez pedig rengeteg segítséget egy helyen kaphatnak meg a könyvelők a Billingón.

Hasonló cikkek a kategóriában

kismama szövetkezet

A kismama-szövetkezet előnyei és hátrányai

Könyvelőknek 2023.10.19. - 4 p. olvasás

Kismama vagy, és hallottál már „ezt-azt” a kismama szövetkezetekről? Ebben a cikkben most tisztába tesszük az ezzel kapcsolatos tényeket és tévhiteket.

black friday könyvelés

Black Friday: hogyan számlázzuk, hogyan könyveljük?

Könyvelőknek 2023.09.29. - 9 p. olvasás

Közeleg a Black Friday időszaka, amikor a fekete pénteki akciókat kihasználva sokkal olcsóbban vásárolhatunk, mint egyébként. Lassan már nálunk is hagyománynak ...

Czöndör Szabolcs

Czöndör Szabolcs, a NAV korábbi főosztályvezetője új színekben!

Könyvelőknek 2023.06.05. - 4 p. olvasás

Az adóhivatal Kiemelt Adó- és Vámhigazgatóságának Ellenőrzést Támogató Főosztályának főosztályvezetőjeként ismert Czöndör Szabolcs új vizekre evezett, és most m...

magyar állampapír

A diszkont értékpapírok számviteléről

Könyvelőknek 2023.04.27. - 7 p. olvasás

Egyre több helyen találkozunk az állam által kibocsátott értékpapírokkal, így reméljük, könyvelőként hasznodra lesz az alábbi, ezek számvitelét taglaló írás.

sikeres könyvelő

A sikeres könyvelők 8+1 szokása

Könyvelőknek 2023.04.12. - 4 p. olvasás

Aki könyvelőként szeretne sikeres lenni, jó, ha felállít magának egy szabályrendszert, ami alapján dolgozik, hogy ha a munkája gyümölcse beérik, élvezhesse azt....

A számviteli törvény 2023-as változásai

A számviteli törvény 2023-as változásai

Könyvelőknek 2022.12.21. - 7 p. olvasás

Ebben a cikkben igyekeztünk összeszedni minden olyan 2023-as változást, ami a számviteli törvénnyel kapcsolatos. Ráadásul paragrafusi hivatkozásokkal tűzdelve i...

Back to Top