A sikeres könyvelők 8+1 szokása

Könyvelőknek 2023.04.12. - 3 p. olvasás

Aki könyvelőként szeretne sikeres lenni, jó, ha felállít magának egy szabályrendszert, ami alapján dolgozik, hogy ha a munkája gyümölcse beérik, élvezhesse azt. Mindenkinél más a siker titka, de vannak olyan szokások, amelyeket érdemes minden könyvelőnek bevezetnie, ha sikerre éhezik.

sikeres könyvelő

Definiálja, mi a siker

A sikeres könyvelő először is meghatározza, mi számára a siker. Megmutatkozhat ez az ügyfélkör bővítésében, folyamatos szakmai fejlődésben, a munka és magánélet egyensúlyának elérésében, ezt tényleg egyéne válogatja. A lényeg, hogy a siker érdekében legyen egy határozott elképzelésed a céljaidról.

Van 5 éves terve

Ha a cél megvan, a sikeres könyvelő felépíti a következő időszak terveit, lehetőleg 5 éves intervallumban, de már az is jó, ha 2 évre előre látsz. 5 évnél nagyobb terveket elnagyolva érdemes kezelned könyvelőként, hiszen óriási digitális forradalmon esik át az egész szakma. A sikeres könyvelő pedig ezekhez a változásokhoz alkalmazkodik.

A korral együtt halad

Sportos tempót diktál a fejlődés, de muszáj felvenni a ritmust, ha nem akarsz eltűnni a süllyesztőben. Magasabb szolgáltatást tudsz nyújtani, ha folyamatosan képzed magad. Tény, hogy az alaptudás elengedhetetlen, de ne csak a 10 évvel ezelőtti tanulmányaid legyenek az iránymutatók. Nemcsak a törvények változnak, hanem a metódusok és a feladatok is, légy naprakész, ez tesz majd vonzóvá az ügyfelek és kollégák szemében.

Jelen van online

Köteleződj el egy online könyvelő program mellett, tölts fel felhőbe, használj online vállalkozáskezelő szoftvereket, legyél tisztában az online számlázók működésével, és kövesd a NAV digitális lábnyomait. Emellett fordíts arra figyelmet, hogy az ügyfelek megtaláljanak az online térben. Legyen egy Facebook oldalad, és mindig válaszolj az e-mailekre.

Jó marketing stratéga

Ha végképp jól akarsz jelen lenni, az instagramon és a LinkedInen is megoszthatsz hasznos tartalmakat. Ha erre nincs időd, akkor szervezd ki a feladatot, hidd el, megtérül a ráfordított energia.

Az ügyfelekkel történő kommunikáció kulcskérdés a sikerességben, ezért például ügyfélkapcsolati kezelő rendszereket (CRM) is érdemes használni. A Billingóban például összeköthető a CRM rendszered a számlázó fiókoddal.

Papírmentesíti az irodáját

Az oldschool dolgok nagyon menők, de nem a könyvelésben. A papír alapon vezetett dokumentáció lassú, körülményes és csak hátráltatni fog, egyszerűen nem tudsz felzárkózni, sokkal több idődet és pénzedet emészti el, mint amennyi biztonságot a megszokás ereje ad. Nem mindent lehet digitalizálni, de amit igen, azt minél előbb tedd meg, hogy versenyben maradhass, sőt mi több: hogy versenyelőnyhöz juss!

Digitalizál

A már említett könyvelő program-online számlázó használata ma már alap, hogy melyiket válaszd, az speciális igényeidtől is függhet. Az biztos, hogy a Billingóval a könyvelői programod könnyen összekapcsolható, és megannyi vállalkozást és könyvelést segítő funkciónk van, az átalányadózók bevallási tervezetének elkészítésével pedig lerövidítjük a munkaidőd. A NAV XML adatokat könnyen exportálhatod, összekapcsolhatod ügyfeleid banki adatait a számlázásával. A számlakiegyenlítések könyvelése gyerekjáték lesz! Ezen felül számos hasznos weboldal van, amelyekre érdemes és kell ügyet vetned a sikeresség érdekében.

Mindenki számára kedvező tarifákkal dolgozik

Az áraidból élj meg, de az ügyfeleidnek is érje meg téged választani, esetleg időnként dobj be egy akciót vagy kedvezményt. A lényeg, hogy átgondolt stratégiád legyen ezen a területen, és maradjon meg a káposzta, míg a kecske jól lakik. Nem a legolcsóbb és nem is a legdrágább szolgáltatás a legjobb 2023-ban. A magabiztosságodhoz korábbi interjúalanyunkat, Kovács Orsolya nemzetközi stílusszakértőt idéznénk, aki a vállalkozó ügyfeleinket segítette meglátásaival:

“(...) egy picit elérhetetlennek kell lenni.”

A havidíjas szolgáltatás talán a legjobb konstrukció, könnyen követhető, és bármilyen módosítás gyorsan kieszközölhető. Mivel sokszor tanácsadóba is átvált egy könyvelő, érdemes lefixálnotok, a havidíjadba mi tartozik bele és mi nem.

+1: Csináld, amit szeretsz úgy, ahogy szereted

Ezzel mindent elmondtunk. A legfontosabb, hogy szeresd a munkát, teljesedj ki benne, és lásd el a feladataid anélkül, hogy túlvállalnád magad, nehogy a kiégés irányába haladj.

Hasonló cikkek a kategóriában

kismama szövetkezet

A kismama-szövetkezet előnyei és hátrányai

Könyvelőknek 2023.10.19. - 4 p. olvasás

Kismama vagy, és hallottál már „ezt-azt” a kismama szövetkezetekről? Ebben a cikkben most tisztába tesszük az ezzel kapcsolatos tényeket és tévhiteket.

black friday könyvelés

Black Friday: hogyan számlázzuk, hogyan könyveljük?

Könyvelőknek 2023.09.29. - 9 p. olvasás

Közeleg a Black Friday időszaka, amikor a fekete pénteki akciókat kihasználva sokkal olcsóbban vásárolhatunk, mint egyébként. Lassan már nálunk is hagyománynak ...

könyvelés digitalizációja

Ne félj a könyvelés digitalizálásától!

Könyvelőknek 2023.08.10. - 8 p. olvasás

A hagyományos papíralapú és manuális könyvelési módszerek ma már bátran nevezhetők elavultnak. Helyüket a modern, digitalizált könyvelési megoldásoknak adják át...

Czöndör Szabolcs

Czöndör Szabolcs, a NAV korábbi főosztályvezetője új színekben!

Könyvelőknek 2023.06.05. - 4 p. olvasás

Az adóhivatal Kiemelt Adó- és Vámhigazgatóságának Ellenőrzést Támogató Főosztályának főosztályvezetőjeként ismert Czöndör Szabolcs új vizekre evezett, és most m...

magyar állampapír

A diszkont értékpapírok számviteléről

Könyvelőknek 2023.04.27. - 7 p. olvasás

Egyre több helyen találkozunk az állam által kibocsátott értékpapírokkal, így reméljük, könyvelőként hasznodra lesz az alábbi, ezek számvitelét taglaló írás.

A számviteli törvény 2023-as változásai

A számviteli törvény 2023-as változásai

Könyvelőknek 2022.12.21. - 7 p. olvasás

Ebben a cikkben igyekeztünk összeszedni minden olyan 2023-as változást, ami a számviteli törvénnyel kapcsolatos. Ráadásul paragrafusi hivatkozásokkal tűzdelve i...

Back to Top