Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Hatékonyságnövelés 9 lépésben…
Tippek - 2016.11.04. - 2 p. olvasás

Hatékonyságnövelés 9 lépésben

Érezted már, hogy hiába dolgozol egész nap, szinte semmit sem haladsz? Szinte kifolyik az idő a kezeid közül? Képtelen vagy mindent észben tartani, így néha bizony elmaradnak fontos dolgok? Íme 10 garantáltan működő praktika, amelyek akkor is növelik produktivitásodat, ha csak egyiket vagy másikat tartod be.

Hatékonyságnövelés 9 lépésben

Hatékonyságnövelés 9 lépésben

1. Amit csak tudsz automatizálj

A leginkább időrabló munka a feleslegesen végzett munka, ezért amit csak tudsz automatizálj. Gondold végig a céges folyamatokat. Mi viszi leginkább az időt? Hol lehetne spórolni? Melyik munkafolyamatokat tudnád a legegyszerűbben automatizálni? A számlázás tipikusan egy ilyen feladat. Ha webáruházad, vevői rendeléseket kezelő rendszered vagy honlapod van, akkor egyszerűen automatizálhatod a számlázást, ezzel időt és pénzt is spórolhatsz. 

2. Szorgalmazd a személyes egyeztetéseket

Lehet, hogy egyszerűbbnek tűnik gyorsan megírni egy e-mailt, egy gyors személyesen feltett kérdés azonban garantáltan felgyorsítja a folyamatokat. Az azonnali válasznak köszönhetően ugyanis nem akad meg a munkafolyamat. Arra azonban ügyelni kell, hogy a folyamatos kérdezéssel épp a másik embert munkáját akaszthatjuk meg, ha kiszakítjuk az éppen végzett feladatából. Találd meg az optimális egyensúlyt.

3. Iktasd ki a zavaró tényezőket

Az állandóan értesítéseket küldő közösségi oldalak, a folyamatosan beérkező e-mailek vagy a telefoncsörgés azonnal ki tudnak zökkenteni a koncentrációból. Sokat javíthatsz azonban a hatékonyságodon, ha ezeket kiiktatod. Zárj be minden felesleges ablakot és csökkentesd az e-mail értesítések számát. Éppen elég naponta 3x ellenőrizni a beérkező e-maileket. Ha valami nagyon fontos, garantáltan megpróbálnak majd más formában is elérni.

4. Tarts 10 perces meetingeket

Érdemes bevezetni a napi meetingeket a cégen belül, így villámgyorsan tudod átbeszélni a napi feladatokat, kijelölni az irányokat. Az alkalmazottak is örülnek az iránymutatásnak és ők is könnyebben koncentrálnak majd a napi feladatokra.

5. Koncentrálj egy feladatra

Tévhit, hogy a multitasking növeli a hatékonyságot. Épp ellenkezőleg. Egyszerre koncentrálj mindig csak egy feladatra, az összeszedettség és a nagyobb fókusz miatt gyorsabban és eredményesebben haladsz majd a munkával.

6. Tanulj meg nemet mondani

Az egyik leginkább hatékonyságromboló tevékenység a be nem tervezett találkozó. Ha előre eltervezted a napodat, akkor mondj bátran nemet, beszéljetek meg egy későbbi időpontot, ami mindkettőtöknek jó. Idővel a másik fél is megtanulja, hogy hozzád is alkalmazkodnia kell, és a te időd éppen olyan fontos, mint az övé.

7. Tervezz előre

Ha előre eltervezed a napodat, akkor mindig pontosan tudni fogod, hogy éppen mi a feladatod. Mikor, mit kell megcsinálni, kit kell felhívni vagy éppen milyen kérdéseket kell megválaszolni. Változások persze mindig előfordulnak és mindig adódnak sürgős esetek, de ha többé kevésbé tartod magad a tervhez, hatékonyabb lehetsz.

8. Használj feladatkezelő szoftvert

A legegyszerűbb, ha a fentiekhez bevezetsz egy feladatkezelő szoftvert. Több tucat létezik a piacon, vannak egyszerűbb és bonyolultabb rendszerek, sőt teljesen iparágra fejlesztett programok közül is választhatsz. A feladatkezelő szoftver segítségével még inkább kézben tarthatod a napi teendőidet.

9. Hagyd abba

Sok vállalkozó esik abba a hibába, hogy az egyre sokasodó napi feladatok mellett elfeledkezik a vállalkozás valódi céljáról: a növekedésről. Jelölj ki magadnak minden héten vagy hónapban egy napot, amikor abbahagyod a munkát és kiszakadsz a mókuskerékből. Próbálod kitalálni, hogyan vihetnéd előbbre a vállalkozást, milyen új folyamatokat kell bevezetni stb.

Te hogyan növeled a hatékonyságodat?

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top