Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Ne bízd a szerencsére az onlin…
Tippek - 2016.09.06. - 2 p. olvasás

Ne bízd a szerencsére az online kassza bevezetését

Bár már év elején beharangozták, hogy az év végéig bővülni fog az online kasszára kötelezettek köre, a bevezetés előtt néhány héttel erre nem sok esély látszik.

Ne bízd a szerencsére az online kassza bevezetését

A kötelezettség az autó- és motorszervizeket, a tisztítási szolgáltatókat, a plasztikai sebészeket és a táncterem- (diszkó) tulajdonosokat érinti. Tehát nekik kellene október elsejéig online pénztárgépet beszerezniük.

A Világgazdaság információi szerint azonban szeptember elejéig a 18 000 érintett vállalkozás közül csupán 1515 olyan üzembehelyezési kódot igényeltek, amely az online kassza bekötésének feltétele.

A nagyobb probléma ugyanakkor nem ez, hanem, hogy nincs is olyan online kassza, amelyet érdemes lenne megvásárolni. A jelenleg elérhetők ugyanis nem felelnek meg a teljesítendő kritériumoknak. Olyan online kasszára lenne ugyanis szükség, amellyel lehet sztornózni és amelyikkel megoldható az ún. újramegszemélyesítés is, azaz átadható egy másik cégnek is.

A legrosszabb az egészben, hogy miközben kicsi az esélye, hogy az érintettek online kasszához tudnak jutni a kiírt határidőig, a NAV már követelheti az eszköz meglétét.

Az érintettek két dolgot tehetnek:

Érdemes várni az online pénztárgépekre?

Az online pénztárgépre kötelezetteknek érdemes figyelemmel kísérni a történéseket. Ugyanakkor tudniuk kell, hogy jelenleg nem lehet kapni olyan gépet, amelyre szükségük lenne.

Ennek oka, hogy első körben ki kell fejleszteni az elvárásoknak megfelelő kasszát, amelyről tanúsítványt kell szerezni az állami szervektől. Az fejlesztéssel és az engedélyezéssel ugyanakkor még nem készültek el a piaci szereplők. Szeptember elején csupán egyetlen cég jelentkezett a hivatalnál, hogy hagyják jóvá a fejlesztését.

A NAV és a fejlesztéseket végző vállalkozások egymásra mutogatnak. A forgalmazó szerint túl későn kapták meg a fejlesztéshez szükséges tesztfelületet és az előírásokat. A NAV szerint viszont ők mindent megtettek és a fejlesztések késnek.

Mindenesetre bár a korábban becsült 30 000 helyett „csak” 18 000 vállalkozást érint a kötelező online kassza bevezetése, ez szinte fizikailag is képtelenség, mivel ha az első fejlesztés meg is kapná az engedélyeket, akkor is napi min. 900 kasszát kellene átadni, és ez napi 10 órával számolva is napi 90 online kassza beüzemelést jelentene. Miközben a gépeket nem elég eladni, azokat be kell üzemelni, megszemélyesíteni, regisztrálni és be is tanítani a dolgozókat.

Ennek ellenére október 1-től követelheti a NAV az online kassza meglétét, így érdemes megtenni a szükséges lépéseket.

Te kockáztatsz vagy online számlázó programra váltasz? Regisztrálj INGYEN a Billingóra itt »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top