ÁFA ➡️ Tippek, tudnivalók az Általános Forgalmi Adóról

Adózás, NAV 2020.03.10. - 14 p. olvasás

Az áfa mindennapjaink része, akár vállalkozóként tevékenykedünk, akár magánszemélyként ugrunk le a közeli boltba. Nem kell ahhoz pénzügyi szakembernek lennünk, hogy tudjuk, az áfának köszönhetően drágábban jutunk hozzá a termékekhez. Vállalkozóként azonban nem árt, ha jobban elmélyülünk az áfa szabályaiban. Mit is kell tudni a bűvös hárombetűs szóról? Hogyan néz ki az áfa a gyakorlatban? Mit jelentenek a különböző áfa kulcsok, a fordított áfa? Hogyan kerül megállapításra az áfa? Mitől függ, hogy egy vállalkozás áfás vagy alanyi adómentes? Összegyűjtöttünk néhány hasznos információt, melyet jó, ha tudsz az Általános Forgalmi Adóról.

Mi az az ÁFA? És mit jelent a nettó és bruttó érték?

Az Általános Forgalmi Adó (ÁFA) – ahogy a nevében is szerepel - a forgalmi adó egy típusa, mely termékek/szolgáltatások eladásához kapcsolódik.

Az áfa mindig a termék/szolgáltatás értékével arányos.

Bruttó érték = Nettó érték + Áfa

Vagyis, ha egy termék nettó ára 10.000 Ft és 27%-os áfa terheli, akkor bruttó 12.700 forintot kell fizetnünk érte.

Az áfa megfizetése a vásárlót terheli. A vállalkozás pedig elszámol az áfával a NAV-nak.

Az áfafizetés pontos szabályait a 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról szóló törvény tartalmazza.

Áfa a gyakorlatban – mi a fizetendő és a visszaigényelhető áfa? 

Tegyük fel, hogy eladsz egy terméket/szolgáltatást és 500.000 forint + áfáról állítasz ki számlát.

Ekkor:

a nettó árbevételed: 500.000 Ft
a fizetendő áfa (27%): 135.000 Ft
a számla bruttó értéke: 635.000 Ft

Közben egy terméket/szolgáltatást vásárolsz 300.000 Ft + áfa értékben.

Ekkor:

a nettó költséged: 300.000 Ft
a levonható áfa (27%): 81.000 Ft
a bruttó fizetendő összeg: 381.000 Ft

Hogyan történik az áfaelszámolás? Mennyit kell tehát befizetni az adóhatóságnak?


Áfaelszámolás = fizetendő áfa – levonható áfa

azaz:

135.000 Ft – 81.000 Ft = 54.000 Ft-ot kell befizetni a NAV-nak.

Mit jelent, hogy egy vállalkozás az áfa-körbe tartozik?

Az áfás vállalkozás köteles áfát felszámítani, de lehetősége van az áfa levonására is.

Azoknál a vállalkozásoknál, ahol magas a költségigény, mindenképp megéri bejelentkezni az áfa hatálya alá.

A felszámított áfával szemben elszámolhatja a költségszámlákon szereplő áfa összegét .

Áfás vállalkozásként kötelező áfa bevallást készíteni.

Minden áfa 27%-os? Nem! – Áfa kulcsok 2020-ban

Jelenleg háromféle áfa kulcs létezik: 27%-os, 18%-os és 5%-os.

A legtöbb terméket és szolgáltatást 27 %-os áfa terheli, így ezzel találkozhatsz leggyakrabban. Ez az úgynevezett általános áfakulcs.

Kedvezményes áfakulcs az 5%-os és a 18%-os áfa.

Bizonyos termékek értékesítését csökkentett 5%-os áfával támogatja az állam, így például a szálláshely-szolgáltatásokat. De 5%-os áfakulcs alá tartozik a könyv, a napilapok, illetve különféle gyógyászati segédeszközök.

18%-s áfa alá esnek például a tejtermékek.

Emellett léteznek olyan termékek/szolgáltatások, melyek tárgyi adómentesek, azaz nem kell utánuk áfát fizetni.

Áfa - általános forgalmi adó

Vállalkozás indítása: áfás vagy alanyi adómentes legyél?

Vállalkozás indításakor el kell döntened, hogy jövedelmedet milyen módon adózod le. Magánszemélyként választhatsz vállalkozói SZJA-t, átalányadózást, valamint Kata adózást is.

Billingo kiegészítés: 2022. júliusában a kata adózási formát gyakorlatilag megszüntették, és szeptember 1-jétől egy új-kata törvény lépett életbe, amelyet kivételes eljárásban fogadtak el. A korábbiakkal ellentétben az új katázó egyéni vállalkozó már csak magánszemélyeknek számlázhat főállásban, cégeknek nem (a taxisokat leszámítva) . A főállású tételes kata mértéke egységesen 50 ezer forint lesz minden katásnak, a bevételi értékhatár pedig 12 millió forintról 18 millióra nő. Az addigi 450 ezer katás vállalkozó 90%-át érintette a változás, sokan az átalányadózásra tértek át év közben. Ez az adózási forma bonyolultabb és több adminisztrációval jár, de sok esetben nagyon áldásos, hiszen kedvezmények is igénybe vehetők vele, mi pedig a Billingonál a tőlünk telhető legtöbb segítséget megadjuk az átalányadósoknak is.


Áfás vagy alanyi adómentes legyél? Ha kezdő vállalkozóként nem tervezel nagyobb beruházást, illetve kisebb bevétellel, alacsony költségszinttel kalkulálsz, akkor érdemes inkább alanyi adómentességet választanod. Ennek értékhatára évi 12 millió forint. Ha vállalkozásodat év közben kezded el, akkor az értékhatár nem 12 millió forint. Ekkor az értékhatár a 12 millió időarányosan számított összege. Mentesülhetsz  is az áfa fizetési- és bevallási kötelezettség alól. Akkor, ha az általad teljesített értékesítések összesített ellenértéke - a vevő felé felszámított díjazás, vételár - az értékhatár alatt marad.

Általában akkor érdemes alanyi adómentességet választanod, ha elsősorban magánszemélyek számára adsz el terméket vagy szolgáltatást. Emellett fontos tényező, hogy tevékenységed ne legyen túl költségigényes.

Az alanyi adómentességet választó vállalkozás áfa fizetésére nem kötelezett, így nem kell áfát felszámítania. Viszont a költségszámlák utáni áfa levonására sem jogosult. Emiatt áfát sem igényelhet vissza. 

Amennyiben átléped a 12 millió forintos értékhatárt, akkor át kell térned áfás számlázásra és áfa-bevallást kell készítened.

Alanyi adómentesség bizonyos esetekben nem érvényesül. Ezekben az esetekben az alanyi adómentességet választó vállalkozás is kötelezett áfa fizetésére.

Kata, áfa, alanyi adómentesség - itt az igazság >>
Tudj meg még többet a Kata adózásról >>

A Google, Facebook hirdetések kapcsán gyakran merül fel az áfa kérdése.

A hirdetési tevékenység áfa tekintetében ott adózik, ahol a hirdetés megrendelője működik.

Az alanyi adómentes vállalkozásnak közösségi adószámot kell kérnie, ha Google, Facebook uniós vállalatától hirdetést rendel meg.

Ha alanyi adómentes vállalkozás megadja érvényes közösségi adószámát, akkor a Google, Facebook áfa nélküli számlát fog kiállítani. Azonban az áfát az alanyi adómentes vállalkozásnak kell megállapítania. A fizetendő áfa a kapott számla értékének 27 %-a. Az alanyi adómentes vállalkozás áfát nem vonhat le, így a bevallott fizetendő áfát a NAV-nak be is kell fizetnie.

A fizetendő áfa elszámolása érdekében áfabevallást kell készíteni. Továbbá külön bevallásban (A60-as) meg kell adni a szolgáltató közösségi adószámát és a szolgáltatás forintban kifejezett összegét.

Mindenképpen érdemes könyvelő, vagy adótanácsadó segítségét kérni, mert az áfa bevallás és a külön bevallás elkészítése nem egyszerű feladat.

Áfás tevékenységhez kapcsolódó hirdetés esetén egyszerűbb a helyzet. Ugyanis a fizetendő áfa levonható áfaként is figyelembe lehet venni. Emiatt a NAV felé ténylegesen befizetendő áfa nem keletkezik.

Az alanyi adómentességről vagy hogy áfás legyél, a vállalkozás indításakor, illetve az adóév végén dönthetsz. Utóbbi esetben a döntésedet az év utolsó napjáig kell bejelentened a NAV felé. Ha ezt megtetted, akkor a következő év első napjától leszel áfás, illetve alanyi adómentes.

Ha azért lettél áfás, mert év közben átlépted a 12 millió forintos határt, akkor az azt követő két évre nincs lehetőséged alanyi mentességet választani.

Mi az a tárgyi adómentesség?

Tárgyi adómentesség alá tartoznak azok a termékértékesítések és szolgáltatások, amelyek után nem kell áfát fizetni. Ezek általában közérdekű tevékenységek, mint például az oktatás, postai szolgáltatás, betegápolás, vagy egyéb egészségügyi tevékenységek.

A tárgyi adómentesség és az alanyi adómentesség nem ugyanaz.

Az alanyi adómentesség választása az áfa alanyát megillető jogosultság, ha a törvényi feltételeknek (egyik a korábban említett értékhatár) megfelel. Ekkor a vállalkozás olyan tevékenységek esetén sem számít fel áfát, amelyeket egyébként áfa terhelné.

Ezzel szemben a tárgyi adómentesség nem választás kérdése, hanem az adómentességet az Áfa tv. biztosítja.

Mit jelent a fordított áfa?

Ahogy arról korábban már beszéltünk, alap esetben az eladó kiállít egy számlát a vevő részére, amely tartalmazza az áfát. A vevő kifizeti a bruttó összeget, és elszámol az áfával a NAV felé .

Fordított áfa esetén azonban a vevőnek kell a fizetendő áfát megállapítani, nem a megbízónak. Ilyenkor az eladó számlájában nem számíthat fel áfát.

Ez azért előnyös az eladó számára, mert nem kell áfát számláznia a vevőnek.

Így elkerülhetőek azok a nehéz helyzetek, amikor a számla nincs kiegyenlítve, de az áfát ennek ellenére be kell fizetni. Ez nagyobb összeg esetén akár fizetésképtelenséghez is vezethet.

Billingo kiegészítés:  2022-ben volt szó arról, hogy a fordított áfázáson változtatnak, de a mezőgazdasági és acélipari termékekre, valamint az üvegházhatású gázok-kibocsátási egységek értékesítésére vonatkozóan is használható továbbra is. Bővebben ITT informálódhatsz.

Tudj meg még többet a fordított áfáról >>

Mit kell tudni a pénzforgalmi elszámolású áfafizetési kötelezettségről?

A pénzforgalmi elszámolás alapján akkor kell elszámolni áfát, ha a vevő a számlát részben, vagy teljes mértékben kiegyenlítette. A megfizetett összegben foglalt áfát kell bevallani. Ez mindenképp pozitívan hat a vállalkozás pénzügyi helyzetére.

Általános szabály szerint a számlában felszámított áfát akkor is figyelembe kell venni az áfa bevallásban, ha a vevő nem fizet. Ez viszont komoly likviditási problémákat eredményezhet. Akár hitel felvételére is szükség lehet a működés zavartalanságának biztosítása érdekében.

Kik választhatják a pénzforgalmi elszámolású áfát?

Azok a vállalkozások, amelyek:

  • KKV-nak minősülnek. Vagyis a foglalkoztatottak száma 250 főnél kevesebb, mérlegfőösszege nem haladja meg a 43 millió eurót. Éves árbevételük legfeljebb 50 millió euró.
  • Előző évben teljesített termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások áfa nélkül számított göngyölített összege nem haladta meg a 125 000 000 Ft-ot
  • Tárgyévben teljesített termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások áfa nélkül számított göngyölített összege várhatóan legfeljebb 125 000 000 Ft lesz
  • Nem állnak felszámolás vagy csődeljárás alatt

Mikor szűnik meg a pénzforgalmi elszámolás?

  • ha a választhatóság feltételei már nem teljesülnek
  • ha a vállalkozás úgy dönt, hogy következő adóévtől nem kíván ezzel a lehetőséggel élni

Áfa bevallás – mikor kell beadni?

Az áfabevallás gyakoriságát jogszabály (az adózás rendjéről szóló törvény 2017. évi CL. törvény 2. sz. melléklete) határozza meg.

Az áfa bevallás lehet:

  • Havi
  • Negyedéves
  • Éves

Általánosnak a negyedéves bevallás tekinthető.

A jogszabály meghatározza, mikor kell áttérni az éves, illetve negyedéves bevallásról gyakoribbra. Az előírtnál gyakoribb bevallás azonban nem kérvényezhető.

Havi áfa bevallás

Határideje: tárgyhót követő hónap 20. napja

Milyen esetekben kell benyújtani?

  • ha a naptári évet megelőző második évben az éves szinten bevallott elszámolandó adó* eléri az 1 millió forintot. (*Fizetendő és a levonható adó különbözete)
  • csoportos áfa-alanyiság esetén
  • közvetett vámjogi képviselőnek
  • adóraktár üzemeltetőjének
  • alanyi adómentességet választó adóalanynál
  • kizárólag adólevonásra nem jogosító tevékenységet folytató adóalany
  • kizárólag mezőgazdasági tevékenységet folytató különleges jogállású adóalany
  • jogelőd nélkül alakult adóalanynak a bejelentkezés évében és az azt követő évben

Negyedéves áfa bevallás

Határideje: negyedévet követő hónap 20-ig

Abban az esetben kell negyedévente bevallást készítened, ha nincs olyan ok vagy körülmény, ami miatt éves vagy havi bevallásra lennél kötelezve.

Éves áfa bevallás

Határideje: adóévet követő év február 25-ig

Milyen esetben kell éves bevallást készítened?

Ha a tárgyévet megelőző második évben:

  • éves szinten az elszámolandó (fizetendő és levonható adó különbözete) adó nem érte el a 250 ezer forintot, és
  • termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás göngyölített és adó nélküli összege nem haladta meg az 50 millió forintot, feltéve, hogy nem rendelkezel közösségi adószámmal.

Amennyiben bármelyik feltételnek nem felelsz meg, át kell térned negyedéves bevallásra.

Áfa - általános forgalmi adó

Ne feledd el az online adatszolgáltatási kötelezettséget!

2018. július 1-től adatszolgáltatási kötelezettség terheli azokat a belföldi adóalany részére kiállított számlákat, melyek áfatartalma elérte, vagy meghaladta a 100 000 forintot. Az érintett számlákat minden esetben be kell küldeni a NAV részére, az Online számla webes felületén keresztül.

Ez eddig nem érintette a...

  • belföldi adóalanyoknak kiállított, 100 ezer forint áfa tartalmat el nem érő
  • külföldi cégek, szervezetek
  • magánszemélyek (külföldi és belföldi)

számára kiállított számlákat. 2020-tól azonban változás jön!

2020-tól az adatszolgáltatási kötelezettség két lépcsőben bővült

  • 2020. július 1-től eltörölték a 100.000 Ft-os határt és minden belföldi adóalanynak kiállított számlát be kell küldeni az adóhatóság részére. Tehát akkor is, ha a belföldi adóalany részére kiállított számlában egyáltalán nem számítanak fel áfát.
  • 2021. január 1-től pedig már a magánszemélyek és külföldi vállalkozások részére  kiállított számlákat látja a NAV.

Az adatszolgáltatási kötelezettség kibővítése rengeteg többlet adminisztrációval jár. Azok számára különösen, akik kézi számlatömböt használnak. Hiszen nem elég pontosan kitölteni a számlákat, azokat a kiállítástól számított  maximum 4 napon belül fel kell tölteni az Online számla felületére. Sőt, amennyiben a számlában felszámított áfa eléri, vagy meghaladja az 500.000 Ft-ot, akkor csak 1 nap áll rendelkezésedre.

Hogyan kötheted össze Billingo fiókodat a NAV Online számla rendszerével MAGÁNSZEMÉLYKÉNT >>
NAV Online számla regisztráció és a Billingo online számlázó összekötésének lépései SZERVEZETEK részére >>

A vállalkozás felelőssége, hogy a számlák határidőn belül és hibátlanul legyenek beküldve a NAV részére. A manuális adatfeltöltés emiatt sokkal kockázatosabb. Hibás vagy hiányos teljesítés esetén ugyanis számlánként több százezer forintra rugó mulasztási bírságot is kiszabhat a NAV.

Billingo kiegészítés: A NAV 2022 júliusában össze is gyűjtötte, mi az, amit a legtöbben elrontottak az adatszolgáltatás során. A legtipikusabb hibák alapján pedig kiadott egy összesítőt, kiemelve, mire kell különösen odafigyelnie egy vállalkozónak. Az online számlaadat-szolgáltatás gyakori hibáiról ITT olvashatsz. 

Az Áfa Tv. ezt követően sem írja majd elő, hogy csak számlázó programmal számlázhatnak a vállalkozások. Nem tűnik el a kézi számlatömb, csak éppen nem lesz értelme, hiszen az adatszolgáltatást mindenképp online kell intézni.

Ha időt, pénzt és idegeskedést szeretnél spórolni magadnak, itt az ideje, hogy áttérj a profi, gyors és kényelmes online számlázásra.

 A Billingo online számlázóval az adatszolgáltatási kötelezettség teljes mértékben automatizálható.

A Billingóban minden esetben tudod ellenőrizni, hogy sikeres volt-e a számla feltöltése. Ezt színes ikonok jelzik. Amennyiben valami hiba történt a beküldés során, arról azonnali értesítést kapsz, ahogy magáról a hiba okáról is.

Válts Te is Billingo online számlázóra, és intézd automatizáltan a kötelező adatszolgáltatást!

A Billingóval automatizálhatod az adatszolgáltatási kötelezettséget és mindig biztos lehetsz benne, hogy a számlázód 100% NAV-barát!

A Billingóba néhány kattintással beköltözhetsz, és hozhatod az összes meglévő termék- és partneradatokat is:

  • Regisztrálj egy új Billingo fiókot ITT!
  • Töltsd ki a cégadataidat.
  • A régi számlázódból töltsd le a termék- és partneradatokat, majd importáld őket a Billingo Termékek és Partnerek fülek alatt.
  • A feltöltött adatoszlopokat néhány kattintással testre szabhatod, és a számlázód máris készen áll a számlázásra.

Ennyi az egész!

A korábban kiállított számláidat nem tudod áthozni, erre a törvény nem ad lehetőséget, nyomtatva vagy digitális formában viszont 8 évig őrizd meg őket! Ha magánszemély vagy, akkor csak addig kell megőrizned, ameddig nálad a NAV adóellenőrzést végezhet.

Válts most Billingóra és élvezd az egyszerű és villámgyors számlázás, valamint az automatizálható adatszolgáltatás kényelmét >>

Gyakran ismételt kérdések

Katásként muszáj alanyi adómentesnek lennem, vagy választhatom, hogy belépek az áfa hatálya alá?

Igen, katásként minden esetben nyilatkozni kell, hogy alanyi adómentes vagy áfás leszel.

Ezt a vállalkozásod indításakor vagy az adott adóév végén teheted meg.

Kinek kell megfizetnem az áfát?

Az általános forgalmi adó a NAV-nak (Nemzeti Adó-, és Vámhivatal) kell befizetni.


Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top